Оцена Теме:
  • 60 Гласов(а) - 4.42 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ

Вршац ја смем да качим само тебе овде ,пошто смо земљаци! Ваистину! Што се тиче ћорке "нема зезања",јесам узимао сам слике годинама туђе без овлашћења и стављао овде,то сам радио искључиво због Историографије као науке пошто овде има пуно стручњака!И дај ме више не дави са том причом,зар мислиш да ја не знам шта је Закон! Ракија
Одговори

[Слика: Screenshot-1.png]
[Слика: 505718747-1486327886122864-1585385728927511174-n.jpg]
Одговори

(11-06-2025, 07:39 AM)Mekenzi Пише:  
(10-06-2025, 03:15 PM)Бесеровић Пише:  Онда најбоље да се затвори ова тема,што каже Мекензи,да нас не туже безвезе!Ја нисам власник форума па да могу то да урадим,да могу урадио бих то моментално!

Смеш да качиш тако штo објавиш линк сајта где је слика без аплоудовања фотографије...

пример:

Злочини комуниста над свештенством.

Сликано испред Манастира Милешева. Први са леве стране стоји Никола Давидовић. Седи у средини Игуман Манастира Нестор Тркуља, убијен од стране комуниста са девет метака у главу.

Његове кости се чувају у Манастиру Милешеви.

Линк:

https://www.facebook.com/groups/13392641...Z3rxu8eoCo
 НЕ СМЕШ!   
Најјача тема на форуму и најлепша, да не будем схваћен погрешно, и сам се обрадујем током дана кад уђем на форум и гледам слике, али и ово је на жалост и најнезгодина у смислу одредаба Закона.

Мислим да сам понешто већ писао на ту тему.
Нико не може објављивати фотографије без дозволе аутора, није довољно само написати извор нека фб група, није довољно то што вам је дао и неко дозволу да користите фотографије из породичног албума, јер није аутор фотографије лице које се на њој налази, или његов наследник већ онај који је фотогхрафију начинио.

Закон о ауторским и сродним правима ("Сл. гласник РС", бр. 104/2009, 99/2011, 119/2012, 29/2016 - одлука УС и 66/2019) прилично је обиман и да га не цитирам скроз имате на интернету као бесплатан пропис
 https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_...avima.html
каже:
-         да је АУТОР физичко лице које је створило ауторско дело. (члан. 9. став 1.)

Значи то је у преводу на пример чувени фотограф Аца Симић, који је створио фотографију, и он ужива ауторска права на његовом делу, ако вам он није дао за живота дозволу или закључио са вама уговор,  ви не можете да објављујете те фотографије, како каже закон 70 година од његове смрти. (члан 102. став 1. Закона о ауторским и сродниим правима, јасно каже „имовинска права аутора трају за живота аутора и 70 година после његове смрти“.) Значи на пример ако је Аца Симић преминуо 2007, ви можете да те фотографије објавите тек 2077. године, и то под условом да у нису пренета на некога. (могуће је да има живе наследнике то не знам, али мало вероватно да је то учинио уговором обзиром да је овај и овакав закон првобитно донет 2009. године, дакле две године након његове смрти конкретно, али не бих искључио ни ту могућност).

Војни архив или неко друго лице, може бити носилац ових права, ако им их је аутор пренео уговором (одредбе чланова од 60-97.  Закона о ауторским и сродним правима), е сад то не можете знати док неко не поднесе тужбу и тражи одштету (које нису мале).
Аутор, односно носилац ауторског или сродног права има право на накнаду имовинске – материјалне штете. Износ имовинске штете најчешће се креће у нивоу тржишне вредности предметног коришћења ауторског дела. Уколико тржишна вредност не може да се докаже увидом у неки уговор или други доказ о тржишној вредности тог или сличног дела,  СПРОВОДИ СЕ вештачење. Често се данас на суду вредност објављених фотографија цени према тарифнику удружења УЛУПУДС , за које суд налази да је компетентно за оцену тржишне вредности фотографија, нарочито за професионалне фотографе!!!

Данас је на жалост ситуација таква каква је, најкарактеристичнији пример је тужба против људи који су  „само“ поделили фотографију на друштвеној мрежи, и тужен је, и морао је да плати накнаду штете аутору који га је тужио.
 Више о томе на линку:
https://www.danas.rs/vesti/drustvo/izgub...a-odstete/
https://www.cenzolovka.rs/etika/izgubili...a-odstete/
а његов
Одговори

Има неколико адвокатских канцеларија које су специјализоване за овакве форме лешинарења - траже слике које су коришћене без дозволе и онда траже сумануте цене као одштету. Због тога и цвета индустрија оваквих тужби.

Ту је крив и УЛУПУДС што је дао те идиотске цене. Медији плаћају хиљаду евра само за ултра мега битне фотке, обично су цене неколико десетина евра, поготово за овакве пејзаже. Такве су тржишне цене, медији би могли да затворе радњу кад би требало плаћати хиљаду евра по слици

За ову вест за Фрушкаћ није јасно шта се тачно десило. Да ли су само поделили туђу објаву, или су поставили и слику. Ако је подељена објава то не би требао да буде проблем, али треба то и објаснити судији.
Одговори

Значи ако потомак особе са слике нема уговор писмени о правном наследству на фотографије,не може да буде власник или аутор иако има код себе оригинал фотографију?
Одговори

(11-06-2025, 10:00 AM)Бесеровић Пише:  Значи ако потомак особе са слике нема уговор писмени о правном наследству на фотографије,не може да буде власник или аутор иако има код себе оригинал фотографију?
Тако некако. 
Ауторска права се наслеђују (чл. 59), значи треба му или тестамент, или судска пресуда да је констатовано да је наследио нека ауторска права и наследник би такође могао да тражи одштету.
Значи на пример ако су на фотографији Никола Калабић, Брка и Черчил или Драшко, по овом Закону нико од њих, нити њихови потомци нису власници ауторског дела. Они можда имају фотографију као свој примерак, и она се налази можда у породичном албуму, па је неко од њих вама то уступио, поклонио или дао да умножите, али они нису власници ауторског дела, они вам не могу дати право на објаву.

Дакле на пример наследници Драшка, Калабића, Брке или Черчила из горњег примера, немају право да их јавно објаве на сајту, медијима итд.. (без обзира што је њихов, прадеда или отац на фотографији), нити ви ту фотографију можете објавити без обзира што су вам они дали ту фотографију у најбољој намери (њих наводим само као пример), већ искључиво аутор те фотографије има та права, без његове дозволе испада да ако се појави неко лице које по неком основу има ауторска права (аутор му их пренео уговором) тај би могао од вас да тражи накнаду штете.

Посебан је проблем код непознатих аутора, за Ацу Симића сви знамо, знамо и како је потписивао фотографије, како је чувао негативе, али проблем су непознати аутори, можда ви и имате најбољу намеру да га потпишете, а немате појма ко је, и онда се појави неко ко би морао да доказује да је он заиста аутор или да има права (ако у томе успе, ако успе да докаже да је он аутор, онда сте исто у проблему).

За Фрушкаћ, колико се сећам и колико ми је познато они су само поделили фотографију коју је неко други поставио и то на онај стори на Инстаграму, што сам нестане после 24 часа.
Одговори

Качите те слике и не филозофирајте много. Не осврћите се на централу Удбе из Вршца. То су све наше слике.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(11-06-2025, 10:50 AM)ZdravkoR Пише:  
(11-06-2025, 10:00 AM)Бесеровић Пише:  Значи ако потомак особе са слике нема уговор писмени о правном наследству на фотографије,не може да буде власник или аутор иако има код себе оригинал фотографију?
Тако некако. 
Ауторска права се наслеђују (чл. 59), значи треба му или тестамент, или судска пресуда да је констатовано да је наследио нека ауторска права и наследник би такође могао да тражи одштету.
Значи на пример ако су на фотографији Никола Калабић, Брка и Черчил или Драшко, по овом Закону нико од њих, нити њихови потомци нису власници ауторског дела. Они можда имају фотографију као свој примерак, и она се налази можда у породичном албуму, па је неко од њих вама то уступио, поклонио или дао да умножите, али они нису власници ауторског дела, они вам не могу дати право на објаву.

Дакле на пример наследници Драшка, Калабића, Брке или Черчила из горњег примера, немају право да их јавно објаве на сајту, медијима итд.. (без обзира што је њихов, прадеда или отац на фотографији), нити ви ту фотографију можете објавити без обзира што су вам они дали ту фотографију у најбољој намери (њих наводим само као пример), већ искључиво аутор те фотографије има та права, без његове дозволе испада да ако се појави неко лице које по неком основу има ауторска права (аутор му их пренео уговором) тај би могао од вас да тражи накнаду штете.

Посебан је проблем код непознатих аутора, за Ацу Симића сви знамо, знамо и како је потписивао фотографије, како је чувао негативе, али проблем су непознати аутори, можда ви и имате најбољу намеру да га потпишете, а немате појма ко је, и онда се појави неко ко би морао да доказује да је он заиста аутор или да има права (ако у томе успе, ако успе да докаже да је он аутор, онда сте исто у проблему).

За Фрушкаћ, колико се сећам и колико ми је познато они су само поделили фотографију коју је неко други поставио и то на онај стори на Инстаграму, што сам нестане после 24 часа.
Неће се појавити аутор фотографије. Веровали или не....
Добро вам је Шумадинац написао. Објављујте слике из Другог светског рата слободно и не филозофирајте. То смо питање давно решили. Односно решено је у Закону о ауторским правима. 
За фотографије које су из периода ратова из 1990-их или доцније, као и за фотографије из периода титоизма, посебно фотографије комунистичких функционера, обратите пажњу. А за четнике не брините . Бране вас они и из гроба неопојаног.
Одговори

(11-06-2025, 10:50 AM)ZdravkoR Пише:  
Тако некако. 

Да ли је неко покренуо иницијативу за усклађивање овог закона са остатком света?
У свету је:
- пре тужбе шаље се упозорење да се слика скине у року од осам дана.
- ако оде на суд, исплаћује се према користи стеченој објављивањем. Кад нема користи, нема одштете.

Овај закон у Србији јединствен је у свету. Омогућава богаћење преко закона, што је само по себи незаконито.

Иначе причао сам лично са аутором закона, али...
Одговори

Ово је 1117 расправа о ауторским правима.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Слика која је била у продаји на ебај аукцији, потписана као Црногорски Четници,мада није писало ништа на полеђини слике,препознаје ли неко официра са слике?
[Слика: s-l1600.jpg]
Одговори

(11-06-2025, 08:29 PM)Николај Пише:  Ово је 1117 расправа о ауторским правима.

Па нек власник форума,  главни и одговорни уредник  дефинише правила за аплоудовања слика.

Или не смемо сви или само сме Бесеровић.

Нек се изјасни. Нек напише у правилнику форума дозвољено је члановима форума тако и тако под тим и тим условима да аплоудују слике..

Нико жив не зна како сме, а ко несме да се каче слике.

Бесеровић аплоудује слика до миле воље а нама се бришу Ратко и Радован, такође нико жив не сме да аплоудује било какву слику на форуму сем Бесеровића.

Значи нека власник и главни и одговорни уредник Милослав Самарџић напише јасан правилник форума са конкретном тачком коришћења туђих ауторских права.

Ми би желели да аплоудојемо слике као Бесеровић али се бришу и недозвољавају.

Форум мора да има правилник и под тачкама . Да знамо како да поступамо.

Шумадинац аплоудује сатиричну карикатуру њему се брише, Бесеровић аплоудује цео четнички албум у месец дана и ником ништа....

Где је баг...

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Да није поручник Милован Недељковић
[Слика: IMG-20250612-154841.jpg]

[Слика: IMG-20250612-154816.jpg]

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Јесте Недељковић
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 10 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним