Оцена Теме:
  • 57 Гласов(а) - 4.46 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ

Милослав, где је ово тачно сликано?
Одговори

Код Сјенице, чини ми се.
Одговори

На Пештеру негде јесте.
Одговори

Обично пише да је у Босни.
Слава Гарде је чини ми се 21. новембра (Аранђеловдан), а тада је Гарда била око Горажда.
Одговори

[Слика: braca_misic.jpg]
Браћа Мишић са мајком Миленијом, пред роднoм кућoм у селу Рађеву код Ваљева.
Одговори

Крстац
Одговори

А јел има ту негде Крстатац?
Одговори

Не, не постоји. Нити је постојао.
Одговори

Фотографија из децембра 1943, приликом повлачења Нијемаца из Вишеграда, када су минирали на Дрини ћуприју. Истраживач наводи да су натпис бијелом бојом десно - ВИКТОРИА - написали Армстронг и Сајц, приликом ослобађања Вишеграда од стране четника у октобру.

Иначе, мост је рушен 1664, 1896, 1914, 1943, 1944 (током бомбардовања)

[Слика: Untitled.png]
Одговори

(27-12-2015, 07:56 PM)Романија Пише:  Фотографија из децембра 1943, приликом повлачења Нијемаца из Вишеграда, када су минирали на Дрини ћуприју. Истраживач наводи да су натпис бијелом бојом десно - ВИКТОРИА - написали Армстронг и Сајц, приликом ослобађања Вишеграда од стране четника у октобру.

Иначе, мост је рушен 1664, 1896, 1914, 1943, 1944 (током бомбардовања)

[Слика: Untitled.png]
Не сећам се да су тада стигли да је минирају? Који је извор за то? Можда су је у децембру минирали партизани у повлачењу пред Немцима?
Одговори

Извор је Bundesarhiv, тј. њихова интернет презентација. http://www.bundesarchiv.de/index.html.de Ал не знам се ја снаћи..
Пред ким су се повлачили Нијемци овдје? Ово је ваљда тзв. 6. непријатељска офанзива?
Српски истраживач је Немања Перендија који каже да је ово прва брдска дивизија која се налазила овдје и у Рашкој, и да су Нијемци минирали мост пред повлачење
Одговори

(28-12-2015, 02:42 AM)Романија Пише:  Извор је Bundesarhiv, тј. њихова интернет презентација. http://www.bundesarchiv.de/index.html.de Ал не знам се ја снаћи..
Пред ким су се повлачили Нијемци овдје? Ово је ваљда тзв. 6. непријатељска офанзива?
Српски истраживач је Немања Перендија који каже да је ово прва брдска дивизија која се налазила овдје и у Рашкој, и да су Нијемци минирали мост пред повлачење
Да, била је 1. брдска ту крајем 1943, баш пред њом су се повлачили партизани ту, а не, наравно, обратно.
Одговори

"Усташки артиљерци у борби с четницима на Романији, у близини Хан Пијеска, март 1942.

Уз фотографију стоји да су ове борбе вођене између усташа и партизана, што није тачно.
То поткрепљујемо Титовим образложењем од 05. марта 1942. зашто одустају од напада на Хан Пијесак, јер би тиме помогли четницима, а усташама би отворили пут ка Власеници:
-„Што се тиче Хан Пијеска ствари стоје овако: усташе су дошле до села Жљебова. Сазнали смо да је из Рогатице пошла једна група од 500 хрватских војника ка Подроманији. Ми вјерујемо да ће они бити упућени ка Хан Пијеску. Четници су се повлачили пред усташама, отварајући пут. (...) Ми смо имали намеру да Прва бригада нападне из Кусаче Хан Пијесак. Али смо од тога одустали из разлога: што би дошли у непосредан додир и борбу с усташама, док би четници харали по позадини; што би ми на тај начин били предстража четницима; што би изгледало да смо ми отворили пут усташама ка Власеници.”

Дана 10. марта, делегат врховног штаба Светозар Вукмановић Темпо извјештава Врховног команданта Тита да су четници опколили снаге НДХ у Хан Пијеску:
-„Хрватска војска је продрла на Хан Пијесак и кренула у два правца: према Олову и Пјановцу, где су разбијени и повраћени, и према Власаници, где су такође заустављени. Сада се налазе на Хан Пијеску, а четници су поново заузели положаје на Видрићима и Зљебовима. То значи да су они опкољени, али то је врло слаб обруч с обзиром да их опкољавају четници. Рачић са својом »бригадом« укопао се пред Хан Пијеском, док се у Власеници налази главни њихов оперативни штаб. Дангић се налази у Братунцу. Јачина хрватске војске у Хан Пијеску износи око 700 војника и 2 сатније усташа. То су врло мале снаге с обзиром на бројну снагу четничких чета које их опкољавају.”

Дана 29. марта, Врховни штаб НОП и ДВ Југославије издаје упут Оперативном штабу пролетерске ударне групе о даљим дејствима на подручју источне Босне:
-„Када смо вам ми слали директиве, мислили смо да је апсолутно погрешно да се наше снаге поставе између усташа и четника, јер ми смо хтели да сачекамо како ће се ствари даље развијати с обзиром на пропале преговоре између Хрвата и Срба, [вођене] под притиском Немаца, о уступању 17 срезова Србији. Нама је овог часа потребно избегавати све што би могло допринети зближавању Недића и Павелића, а напротив учинити све да се сукоби између њих заоштре, ако је то уопште могуће.”"


[Слика: 1422552_1235688289792133_8376840966409212921_n_j.jpg]
Одговори

Čiča u 3D fotografiji

[Слика: 2drxlco.jpg]

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: Сокољанин, 25 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним