28-11-2018, 08:19 PM
(28-11-2018, 07:34 PM)Капетан Пише:(28-11-2018, 06:48 PM)Ултрадесничар Пише: Ово је занимљиво. Како је "Баја" Пашић успео да "окрене Албанце против Албанаца". Подсетимо бих да Албаници нису имали савезнике осим у Првом балканском рату.
Од избијања балканских ратова и нешто доцније и Великог рата, на нашој страни био је и Есад-паша Топтани, албанац пријатељ Краљ Петра Првога. Мало Срба зна да су при повлачењу Срба кроз Албанију старог Краља лечили и албански лекари. Есад Паша је био одликовн од стране регента Карађорђевића. Одличне односе је имао са Пашићем који га је придобио за нашу ствар. Убијен је атентату од стране албанских терориста, предака ових што су данас на власти У Приштини.
Иако је Паша највећи албанац оног времена у Тирани нема ништа што подсећа на њега, само споменик његовим убицама Има једна улица у Београду и сахрањен је на српском гробљу у Паризу. Био је велики држвник и војсковођа.
Генеза наших односа са шиптарима сежу далеко у прошлост и да није САД и Немачке мислим да би се ми договорили са Шиптарима.
Верујем да ће се и у Албанији родити неко сличан Есад Паши, за сада је такво време да је јака немачка струја видећемо у будућности.
Капетане бојим се да ми ниси одговорио на питање.
Вечна слава Есад-паши и тим албанским лекарима којима се ни име не зна али питање је како и када је " Никола Пашић завадио Албанце" ?