16-03-2019, 04:14 PM
(16-03-2019, 12:13 AM)Милослав Самарџић Пише: Ниси се дотакао главног тока догађаја: Ми смо гледали како Немци присиљавају Румунију да уђе у пакт, кад је ушла раскомадали су је, а онда су присиљавали нас... Према томе, пучистима је било јасно шта нас чека. Друго, тај главни ток догађаја поткрепљују немачка документа да би Југославија ушла у рат већ 27. марта, на страни Сила осовине. Тако да су пучисти одложили почетак рата и оно основно - спречили да уђемо у рат на страни Сила осовине.
Зашто је то главни ток догађаја? Нисмо ли гледали и како Мађарска улази у пакт и не даје ништа за узврат. Нисмо ли гледали и како Бугарска не даје ништа за узврат. Обе само добијају. Зашто је Југославији била намењена баш судбина Румуније, а не ове две земље. Ако је то изузетак, а јесте како стоје ствари, по чему је то "главни ток" догађаја? Зашто се увек дају примери који подржавају неку тезу, а не и супротни.
Не знам колико је адмирал Редер релевантан у том погледу, јер као командант морнарице није учествовао у нападу на Југославију, нити вероватно био упознат са детаљима тих планова. Питање је и када је то записао, ако је записао, да ли пре напада 6. априла, после тога, или после рата.
Цитат:О покушајима убиства малог Петра и он сам пише у мемоарима, додуше не тим речима. То се види и из возног парка који је имао као малолетник - најбржа кола тога доба. Знам такође поуздано да су га као клинца убацивали у огромну праћку и катапултирали - са једрилицом. Један сељак је на Златибору дотрчао до војника и питао: ''Које то дете убацујете у ту праћку?'' Сељак није укапирао да је то мали краљ. Принц Томислав ми је причао да је кнез Павле малом Петру давао коњак за доручак, да би изазвао менталну заосталост и прогласио га неспособним за владара.
Томислав је имао 13 година када је Павле свргнут 1941, и јасно је да као дете то није могао да запази непосредним, личним опажањем, већ му је очигледно неко после рата пунио главу том и сличним причама.
А што се тиче Петра, па је л' тврди да је Павле покушао да га убије или не? Таква чињеница би била јасно и недвосмислено назначена, без увијања и маскирања.
То што је имао возни парк само значи да су му удовољавали свим и свачим, као уосталом и другим принчевима. Кола и брза вожња су коштали главе и Павловог сина, који није имао среће, за разлику од Петра. Или је можда Павле убио и њега?
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године