18-08-2019, 08:16 PM
(18-08-2019, 07:42 PM)Ратко Пише:(18-08-2019, 04:48 PM)Шумадинац Пише: Опет друже Ратко грешиш! Наиме, Владика Николај није ревидирао ставове по питању западног хришћанства, нити по питању других вера. То су тлапње Димитрија Богдановића. И пред крај свог земаљског живота је сарађивао са њима и готивно писао о њима. Постоје документа. Тај текст је школска критика католицизма, али нигде није писао да је јерес, јер никада није донета саборска одлука да је католицизам јерес, већ само су изнета појединачна мишљења појединих светитеља.Не знам ништа о "тлапњама" Димитрија Богдановића, ја читам Светог владику Николаја, он је кристално јасан и не требају ми тумачи.
Што се тиче љотићеваца, наравно да је Владика знао. Зато није ни објавио. Он није веровао у фашистичко-нацистичку идеју о јудеомасонској завери.
Дакле, за њега је папа "антихрист", "ђаволов свештеник", "кнез црне интернационале" "архијеретик". Дакле, све ове речи владика Николај је употребио за папу. Да ли је негде разговарао са католицима и протестантима, да ли су размењивали мишљења, то је сасвим друга ствар!Архијерес је римокатолицизам за владику Николаја.
Исти став има и Свети Јустин Ћелијски, који каже да су највећа три пада у историји људског рода:
- Адамов пад
- Јудин пад
- Пад римског папе
Наша црква уистину већих духовника и ауторитета од ове двојице светитеља нема.
Да би нешто било јерес није потребна саборска одлука, што лако можемо видети кроз историју цркве.
Не може се владика Николај ни на који начин повезивати са нацистима и фашистима. Доказа да је књига "Кроз тамнички прозор" фалсификат нема. Нити је то, колико ми је познато, ико јавно изнео.
Дакле, уопште ниси читао Владику Николаја. Јер те етикете никада није употребљавао. То су артемитски термини, не од Владике.
Да би се нешто окарактерисало за јерес, потребна је саборска одлука, дакле Сабор. Упитај се зашто досад (од раскола) није сазван Васељенски Сабор и зашто није постављен Епископ Рима.
Итекако постоји докази да је ту Љотићевштина умешала прсте.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М