06-11-2019, 03:32 AM
(15-09-2019, 10:55 PM)zstoja Пише: нијe индустрија само оно што се направи, зупчаник, хлеб,... Индустрија је и банккарство, све што нуди неку услугу или производ.
A drugo, kamata...daj meni pare bez kamate, evo ja pristajem. A sta, ti oces samo da uzimas bez kamate?Smile
Ne valjaju vam banke? Evo ovako, ja vam dam 300.000 dolara da investirate negde i da mi dajete 2% kamatu na 5 godina. Tako banka uzme pare od vas i daje vam kamatu. Ako ne mozete da mi date kamatu ja imam poravo da uzmem od banke sve sto ima da namirim svoja potrazivanja(FDIC u Americi).
A frka, prpa? Pazi majku mu, banci lako d avam daje kamatu a vama nije.![]()
Da, nemam ja nista protiv da ne uzimas kamatu kad nekom das pare. Medjutim, cak i da izbacimo i da po logici ide tebi malo jer si mu dao, ima tu jos jedan problem. Recimo das coveku na 20 godina. Znas li da posle 20 godina kupovna moc je obicno mnogo manja za iste pare. Radi se o 20, 30%. Znaci 50 dolara sada i posle 20 godina nije isto, posle 20 godina je jedno 70 dolara ekvivalent.
А како се зове ситуација у којој радим на стварању вештачке кризе која ће те неминовно довести у стање да ћеш морати да се позајмиш, а онда се појављујем као "спасилац" који ће ти "помоћи" у невољи, али опет уз малу провизију, тј. камату, односно да ја зарадим на тој муци коју сам ти исто ја направио?
На пример, прво те избомбардујем осиромашеним уранијом да масовно оболиш и постанеш завистан од скупих лекова и терапија, па те онда и финансијски уништим и осиромашим до ситуације да је позајмљивање од њих "по врло повољним каматним стопама" за осносвне ствари неопходност и неминовност?
Ево на примеру Србије се то најјасније види, где су људи плански осиромашени до тог нивоа да многи купују храну одложено, на чекове - такође видом кредитирања.
Или оно што раде људима на западу, као што је законско приморавање на узгој и исхрану ГМО храном, која такође доказано изазива свакојаке болести, па ти после нуде кредите за лечење? Или ти дају кредит за школовање, који после заједно са стамбеним кредитом, и кредитом за ауто отплаћујеш до краја живота?
Ах, дивне ли индустрије...
Параметар куповне моћи пада након 5 или 20 година, али тако исто опада вредност куће, аута или машине које си узео за позајмљени новац. А наравно, ти цело наведено време радиш да би вратио те дугове, а неко само седи и ужива само од твоје камате, тј. вишка новца који му ствараш реалним радом.
Кажеш банци лако да нам даје паре на камату, а нама фрка?
Па наравно да им је лако кад се опет играју са нашим парама стварајући опет пословне законе који њима одговарају. Чист пример са обавезним пословањем преко рачуна, па и примањем плата преко истих. Одржавање рачуна за сваки месец износи пар евра, па на 2 милиона запослених Срба, то испадне пар милиона евра чисте зараде за њих на месечном нивоу. А шта су радили за тих пар милиончића? Укуцали једном податке и издали ми картицу. Све даље углавном иде аутоматски. Ако хоћу додатне услуге, морам да платим и за њих додатно - за подизање кредита, за издавање додатне картице, итд. итд.
Па замисли колике су то паре кад урачунаш број запослених у целом свету, тј. који су на неки начин повезани са банкарским системом - колика се то цифра поклања банкама само на месечном нивоу? И после ти банка "позајми" те исте паре, уз дебеле гаранције да ћеш све то да им вратиш, са све каматом.
И то су по вама чиста посла, и легалан вид зараде?
Шта мислите, зашто је каматарење било вековима забрањено у свим светским религијама, дакле у већем делу света?
И на крају, зашто је и како седамдесетих новац - који у својој суштини представља само гаранцију за залог - иначе је безвредни папир - изгубио златну подлогу? Новац је првенствено требао да представља банкарску гаранцију имовине коју сам претходно положио у банку, зар не? До седамдесетих си, макар теоретски, могао да положиш новац у банку а да заузврат добијеш противвредност у злату. До дана данашњег су банкари и тај безвредни папир успели да замене још виртуелнијом и неопипљивијом појавом - цифром/информацијом на неком екрану, где банкарска трансакција представља просту промену стања, тј. те цифре између тебе и друге стране. И онда могу да се играју до миле воље са тим виртуелним новцем, и да ти дају кредите какве желиш, а ти ћеш морати све да исплатиш реалним радом, плус да зарадиш за њихов део тј. камату. А где је злато које треба да буде покриће за те цифре? Па код неког Ротшилда, Голдмана у сефу, наравно...
Бог се драги на Србе разљути / за њихова смртна сагрешења