09-11-2019, 09:50 PM
(09-11-2019, 12:44 AM)Бенито Пише:(08-11-2019, 11:48 PM)zstoja Пише: Da je narod drugacije mislio i ziveo pre rata moze se videti iz nekoliko nasih serija koje su radjene po knjigama, a knjige opet ne mogu da budu naucna fantastika, vec blisko tom vremenu da bi ih neko citao.Ово је све тачно од А до Ш.
Jedna serija je Moj rodjak sa sela (kako im se to omaklo da snime, nije mi jasno). Tu je sve jasno kao dan, mada ima i druga knjiga, ono je samo prva knjiga.
Druga serija je "Greh njene majke".
I sta tu ima da se vidi? I te kako. Ako sklonis ljubav imas da vidis svasta. Moral samo kipi. Bankar se ubio, porodica propala, ljudi im malo pomogli kad im bilo tesko(onaj sto im nosio stvari nije hteo da naplati). Koliko praviih vrednosti na jedom mestu. Lepo pricati o bankarskoj porodici? Naucna fantastika danas.
Nepobedivo srce? Bankar veoma postuje jednog sirotaog, ali postenog i pametnog coveka....
A i ja sam proveo prvih 7 godina zivota na selu kod dede i babe, moji iz nekog razloga imali preca posla za vreme Tita, samo ne znam koja. Privatan posao imali nisu.I tu svasta mozes da cujes. Nema seljaka budale kao sto ima seljaka budala po gradovima. Nas seljak je tada razmisljao slicno Amerikancima. Ne prica se mnogo, ne filozofra se mnogo, radi se, ne kuka se mnogo, zna se sta je posteno, sta vredi,...sve je bilo mnogo jednostavnije i efikasnije. To tako JA pamtim seljaka, a oni pre drugog svetskog rata...sigurno bili i bolji.
Kod Tita talog isplivao na povrsinu, ne mozes ni sad da ga vratis na dno, nego ti on komanduje, on se cuje, on odlucuje, on je pametan, on je sve i svja.
Takvi ne smeju da se cuju, u misju rupu ima da udju i da poneka progvire i da vide sta pametni i posteni ima da kazu i sta odlucili. Da znaju da su niko i nista i da slusaju pametne i postene. nema samoupravljanja, kako pametni kazu tako se radi i tisina.
Застоја ђе ме нађе....и ми гледали те три емисије од Шотре, такорећи напамет дијалоге научио иако су нам се млађи смејали....а мене некако за срце уједе, подсети на детињство, варошица наша, сиња кукавица, укљештена међу брдима а као под неким звоном ђе комуно-сатанизам никако није могао да уђе у кости и Душу...онако до краја!
Писали смо ми о тим Шотриним серијама ође ама нестало са старом архивом тако да смо одустали од писања сабранијех дела!
Међутим!
Има нешто што ни ти изгледа ниси опазио!
Пази....сви детаљи лепо скинути, начин опхођења, све о чему си причао и још костими, намештај...све одрађено стручно!
Породице у све три серије свечано ручају у лепим старинским гостинским собама, ручају па вечерају па ужинају....звацкају сребрне кашике или скромније са обедима на селу или код сиромашнијих, сви детаљи испраћени стручно ама....нешто фали!
Седи па одгледај поново све три серије на тенане.....
ИКОНЕ НИГДЕ НЕМА!!!
Не вреди то.....одродило се то и нема осећај, ђе сад неки успешни редитељ, организатор или сценограф да се сети ИКОНЕ у Србској кући!
Нема шансе!
И ту све што се прича на овој теми пада у воду!
Мо'ш ти да "обновиш капитализам" и да сањаш у колору ама без ИКОНЕ, оне праве, ЈАКОМ ВЕРОМ ОСЕЊЕНЕ, које могу да буду чак као из неке старе књиге маказама изрезане, или оне типске, штампане на дебљој хартији у јарким бојама какву су у Цркви сељаци могли да набаве, ИКОНЕ какве смо по сељачким кућама као дете виђали....
Без ИКОНЕ може само још горе да буде као што и јесте, јер овај систем, од бајаги пада комуно-сатанизма па наовамо, нами највише личи на неку латино-америчку банана државу, исто ср*ање-друго паковање!
Дакле нами нема спаса ако се све будуће промене у правцу обнове Србства не заштите ВОЈНО!
Јер Гњилежни Запад да је хтео да дозволи да Србство победи не би Амброз засео нити би наш Мученик завршио у кречани поломљених костију а са утешним посмртним орденом са 13 сатанистичких пентаграма!
ДАКЛЕ МИ НАВЛАС' ЈЕДНО ПОЛА ВЕКА КАО ОНИ НЕКАД, ПА ЋЕМО ПОСЛЕ ДА ВИДИМО!
Паметном доста!
(09-11-2019, 09:06 PM)Бенито Пише: Иначе, Аркан никада није ударио Марића. Немој се примаш, Просвето.
Не знам...лично видео пар пута да он тај ожиљак показује док сам још иамо стомак добар да га гледам, а кажу ми да он никад не пропушта прилику да тај ожиљак прстом не покаже!

.
Предуго траје наше изузеће,
Сја сунце, ал'се снег још не крави,
На ниској клупи, запаљене свеће.
Храну са гроба појели су мрави.
Јабука. Босиљак забоден у теглу.
Отопљен восак стеже се на снегу.
А река опет тече некуд мимо,
И миш у темељу родне куће гребе.
Ми пристадосмо да не постојимо,
Пред горима се постидесмо себе!
КРАТКО ЈЕ ВРЕМЕ, ДУГО САГРЕШЕЊЕ,
НИ СМРТ НАМ НЕЋЕ ДОНЕТИ РЕШЕЊЕ!
Тако је говорио Мића Данојлић....наш добар познаник и истомишљеник (сем ово-оно демонократија ту и тамо...), неких давних година прошлог века кад се ласно могло заглавити у Падиснкој Скели за ово.
Прође време док дланом одлан а нами још није јасно....
КРАТКО ЈЕ ВРЕМЕ, ДУГО САГРЕШЕЊЕ,
НИ СМРТ НАМ НЕЋЕ ДОНЕТИ РЕШЕЊЕ!
ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!

I tu svasta mozes da cujes. Nema seljaka budale kao sto ima seljaka budala po gradovima. Nas seljak je tada razmisljao slicno Amerikancima. Ne prica se mnogo, ne filozofra se mnogo, radi se, ne kuka se mnogo, zna se sta je posteno, sta vredi,...sve je bilo mnogo jednostavnije i efikasnije. To tako JA pamtim seljaka, a oni pre drugog svetskog rata...sigurno bili i bolji.