15-11-2019, 06:08 PM
(14-11-2019, 07:12 PM)ПРОСВЕТАР Пише:И данас у Србији, ако би се правила анкета, већина би рекла да је социјализам бољи, због наводне једнакости. После пет минута, та иста већина би изјавила да размишља о пресељењу у неку капиталистичку земљу.
Mozes samo da se smejes. Ali u Kanadi ti bile najvece demonstracije protiv NATO bombardovanja Srbije, vece nego u Americi. Sto? Si se zapitao nekad?
Pa u Americi isto nisu za to, al znas koliko ih briga sto bombarduju komunisticku drzavu? Ali "Kanadjane" vec boli vise.
Sam ti reko ja da ces da pises sve krace i krace?

"И данас у Србији, ако би се правила анкета, већина би рекла да је социјализам бољи, због наводне једнакости. После пет минута, та иста већина би изјавила да размишља о пресељењу у неку капиталистичку земљу."
Pa jedno je zelja, a drugo je stvarnost.

On bi zeleo socijalizam, ali bi napolje da zaradi i ima bolji zivot jer je to najbbolja varijanta, nema nista bolje. I on kad ode u Kaanadu, on i dalje ostao komunista, kao prosvetar, napada Ameriku a zivi u cisto poltronskoj americkoj drzavi (Kanadi).
Problem je sto ne vidi da nesto ne radi pa da kaze ovo drugo je pametno. Njega moras silom da oteras u to sto vredi. One koje ne mozs ni silom d aoteras u to ostaje u Srbiji. Oni isti kao i ovi u Kanadi, samo ovi u Kanadi bi da se namuce i zive bolje, inace fundamentalno misljenje im je isto.
Ali, ima cak i boljih rezona u Srbiji od Kanadjana. Recimo PRIVATNICI u Srbiji. Oni pametnije razmisljaju od Kanadjan.
Oni skoro nikad isu za socijalizam i SFRJ.P.S.
Poceo si da citiras ili da se smejes, nemas sta da kazes sam?

-------------
Ja znam ove u Kanadi masu sto otisli. Pazi, za mene niko nije verovao da cu da odem napolje. Drugovi se cudili. Zena lekar, ja faks, 240 kvadrata kuca.... A onaj nema stan i ostao u Srbiji, moj drug, ja otiso.
I sta mislis, sto sam ja otisao a on ostao?

Zena lekar dobila specijalziaciju i nije ni pocela, napustila. Ja kao programer bi mogao da gulim nesto.
Ili sto sam ja otisao ,a i on otisao, koji kaze da ne moze da zaradi za stan u Srbiji, mala plata i lopovluk. Pa on najmanje otisao zbog lopovluka, ja najvise. Isto to ima veze sa SFRJ i komunistima.
-------------
Znas sta jedan rekao mojo zeni kad napustila ginekologiju u Srbiji i rekla mu da odlazi u Kanadu?
Ti su budala, znas kolike pare se tamo uzimaju. Tim recima.
Uoste niste svesni ko zivi u Srbiji.
Znaci nisu pare u pitanju kod nje. Ona bi posteno. A to vec u soicijalzu tesko da ima.
Sve je jasno.
Mi smo u Srbiji znali d anecemo da ostameo u Kanadi. Znamo da ze lekare slabo. Slabo je jer tesko dobijas specijalziaciju posle nostrifikacije.
Evo dokaz. Sleteli smo u Kanadu, psoel 2 dana ja izlazim iispred zgrade u onoj cuvenoj Gembl ulici(kocarskoj), i nasi ljudi tu... Reko aj pitam nekog, svi su dize od mene ovde, znaju bolje,.
Presretnem jednog naseg. Rewko, prijatelju d ate pitam kako je ovde z alekare?
A on: Pa de mene nadje?
Pa reko sta znam...(ko Mirosalv za moj nadimak).

ja sma zavrsio aknadsku nostrifikaciju. Dok sam cekao specijalziaciju zavrsio sam i americku nostrifikaciju i dobio sam americku specijalziaciju, ali jos nisma kanadsku.
Fala prijatelju. Odem gore kod zene. Kako smo i mislili, uci americku. ja nasao posao, ona ucila...posle seljenje u Ameriku.
A uzeli smo drzvaljanstvo. Ima oni gradjani koji ti cestitaju kad se pozdravljas sa njiam na ceremoniji.
E jadna mi rekla: Voleli bi da ostanete u Kanadi.
Sve znaju.
Ja klimam glavom, nista ne pricam. Mislim se, a znas. Pa imamo i mi svoj interes, ne samo vi.
---------------
"И данас у Србији, ако би се правила анкета, већина би рекла да је социјализам бољи, због наводне једнакости. После пет минута, та иста већина би изјавила да размишља о пресељењу у неку капиталистичку земљу."
Ako jos nije jasno, to je kao kad neko u Americi je za socijalizam. Imas ih sad akoliko hoces. I u roku od 10-15 godina ima da im uvedu sve BESPLATNO. Skolstvo, zdravsvo... Ko ce d aplaca lekare, profesore, aparate, snimanja, ... NIKO. Sve je besplatno. To je gotovo sa SAD.
Bice gori od Kanade, onda ce se lece u Srbiji. Garant. To je doduse dobro za Srbiju.
Znaci, kako moze neko u Americi da bude za socijalziam, tako moze i ovaj iz Srbije da ponese u Ameriku da je z asocijalizam, ali eto...ovde ovako mora, a meni trebaju pare i normalan zivot, inace ja sam za socijalizam.
Tako jedan moj drug, zavrsio matematoiku za 3 godine i doktorirao na Berkliju ovde, culi se jednom...on nadao dreku na kapitaliste... Treba Amerika da bude ko Svedska.
Nista mu ja ne pricam, a mislim se. Prijatelju, ti nisi ovde rodjen, ne moras ovde da budes. Ajd ovi sto rodjeni pa oce SveCku, pa i da im covek ne zameri, ali ti jos bio pod Titom i hoces SveCku. Neverovatno. Idi u Svecku.
I tako ponesu iz Srbije, posenbno u Evropu, pa u Kanadu, u Ameriku to slabo nose.
I onda oni kazu red je u Kanadi, Nemackoj... ali oni su za socijlaizam. Vide Titovu sliku negde, odmah usta se razvuku. Eh, nek aprica sta ko oce, tad smo bili sila. Pogledaj ko mu doso na sahranu...Karterova majka, kraljica, Rusi, Kinezi, Afrika, Indija. SVI. pa u pidzamu, p asutra na poso da pakuju pare. Oni drugo nista i ne vide.
Ali najcrnje je sa ovima nasima koji odu u UAE, recimo.
Ja pricam sa drugom, pa covece, on niej mako od rezona od pre 20 godina kad otisao tamo. Nista on nije video, nista zakljucio...katastrofa. Ne kazem da ima bog zna sta da vidi od biznisa i poslovanja tamo, ali ima opet, zna se red, ima nesto logicno.... NISTA. Duplo golo. I on isto tako....Tito...znas...niej to bilo toliko lose....
Sta da radis? Cuti, ne laj, pusti ga. Kad niej video posle 40 godina od njegove smrti, nece nikad.
A da ne pricam za izbeglce. pa one ne da nisu dosle jer hoce kapitalziam, nego nisu dosli ni zbog para. Dosli brate da sacuvaju glavu. I tu ttek imas za socijalziam. Aaaaa...Jugoslavija....bilo nekad.... Sta da kazes? Se nasmejes.
-------------
Ima jedan interesantan komentar Amera na jednom sajtu, citao davno, a povod je besplatno zdravstvo, skupo zdravstvo i tako to.
Pricao mu deda, koji je radio pre drugog svetskog rata u Americi. I kaze njegov deda kako je bilo sa zdravstvom tada. Tada osiguravajuca drustva nisu postojala. Lepo si ti zapsolis kod mene. Odes kod lekara, doneses racun, ja pogledam, platim. E, ako je skupo, ja ti platim sada i kazem: Slusaj, nadji nekog jeftinijeg sledeci put.
Zakljucakjk je:
Drzava manje mesala prste u sve
Moral bio na visem nivou medju narodom, kapitalistima...jer mogli svi kapitalsiti da pricaju stalno kako skupo ili da ne placaju, ali nisu.
Koji privatnik je koliko jak toliko i mogao da plati dobre lekare, toliko lecenje radnika i bilo bolje.
Zakljucak je: Sto je moral visi, a drzava malo mesa prste u zakone, to bolje po narod.
Al nema to vise, nestaje svuda. Sada ce zakon da zameni moral svuda, pa kako bog(zakon) da. A drzav kad nesto uredjuje, tu nem ad abrines...to nikad nije ni normalno ni efikasno.