11-12-2019, 11:40 AM
(10-12-2019, 08:16 PM)Бенито Пише: Одлична ти је ова анализа, само мањкава, као свака анализа.
Мислим, да је ово Норвешка, било би релевантно. Овако, недостаје познавање историје српског народа. Колико је тада Срба живело на селу? Колико је Србина коштала исхрана? Колико Срба, рецимо, нису никад или скоро никад користили новац? Па, онда, сходно томе, колико су се повећавали трошкови живота уништавањем српског села и намерним, а неоправданим повећањима пореза, прореза, парафискалних намета, да би се комунистичка елита ширила? Итд, итд....
Тако је.
На страну идеологије, режими, државни системи. У свим државама света постоји тренд преласка људи са села у град и стварања мегалополиса. Живот наших предака и нас је толико различит, да је свако поређење бесмислено. Ако упоредим свог покојног деду који је живео у краљевини и себе који живим у овим "модерним временима", долазим до следећег:
1. Деда је живео у селу на планини, ја у равници у граду.
2. Деда је излазио из свог села само када је морао - болест, суд, мобилизација; ја излазим из свог града због свакаквих глупости - летовање на мору или утакмица, на пример.
3. Деда је чувао овце и обрађивао земљу, ја радим у канцеларији.
4. Деда је јео здраву храну - слани влашки сири сушену рибу, ја купујем храну у Идеи и Максију.
5. Деда се грејао на дрва која је секао у шуми, ја плаћам централно парно грејање.
6. Деда није имао струју, а ја плаћам интернет и кабловску код СББ.
7. Деда је чувао храну у траповима, ја имам фрижидер.
8. Деда је ретко користио новац - имао је златне дукате, ја имам рачун у некој грчкој банци.
9. Деда није ишао у школу, ја изгубих силан новац да бих стекао диплому и запослио се у државној бирократији.
10. Деда је имао осморо деце, ја једва једно. Једно, али много троши, баш као и ја.

Мислим да је довољно. Кад мало боље размислимо, мој покојни деда је имао скоро све и ништа му није требало. Ја немам скоро ништа и увек ми нешто треба. Како онда да поредимо приходе и расходе мог покојног деде и мене?
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!