02-01-2020, 10:28 PM
(02-01-2020, 08:59 PM)Милослав Самарџић Пише: Треба ми фуснота, остаје да је можда Вукашимн нешто ископао. Мора да је неко писао и о просечној плати.
Милославе ако си активан на Твитеру,можеш да питаш тог твитераша одакле му та инфо. Адреса је https://twitter.com › sretenovitch › status,требало би да се зове Никола Сретеновић.Статус који сам видео у претрази написан 12.05.2017. године.
На једном блогу приметио сам занимљив коментар једног момка који се зове Игор Јарамаз.Коментар је у вези економије,па ћу само један мањи део издвојити.
Цитат:Што се тиче (одсуства) владавине права, волео бих да ми то појасните на основу чега сте закључили. Да ли постоји неки имовински спор који потиче из тог периода? Аграрном реформом су чак обештећени и турски велепоседници (аге и бегови) који су, подсетићу вас стицали земљу у бесправном систему (где је немуслиман био грађанин другог реда чија реч је вредила мање од оне муслимана). Није ми познато да су Карађорђевићи иједан педаљ земље присвојили током Александрове диктатуре између суспендовања Видовданског устава 1929. и октроисања устава 1931. (период апсолутизма 1929-1931), напротив чак су пронашли претходне власнике Брда код Крања негде у Аустрији, исплатили их да би затим обновили тај замак и себи ту сместили једну од резиденција. Тај период, међуратни, је иначе период када је широм Европе владала позитивно-правна школа а до коначне хармонизације је Краљевина Југославија на свом тлу примењивала неколико различитих грађанских законика који су потицали из претходних краљевина, колико се придржавала владавине права. Комунисти су пак дошли направили tabula rasa да би затим кршили сопствено право и арбитрарно поступали од случаја до случаја што је народима бивше СФРЈ у аманет оставило Пандорину кутију звану имовинска права...
А види и на www.arhivyu.gov.rs "MINISTARSTVO FINANSIJA KRALJEVINE JUGOSLAVIJE",можда ту може да се нађе нешто.Не знам ни ко је писао тај чланак или књигу,не могу да отворим нормалним путем,тражи неки save.Википедију и њихове податке о том периоду нисам хтео ни да отварам.