09-03-2020, 08:32 PM
(06-03-2020, 02:07 PM)ПРОСВЕТАР Пише:(05-03-2020, 11:32 PM)ЛукаЛоко Пише:(01-03-2020, 04:09 AM)Шумадинац Пише: .
КОЗАЦИ У ЈУГОСЛАВИЈИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ
Из књиге "Руси и Други светски рат у Југославији", Алексеј Ј. Тимофејев, Институт за новију историју Србије, Београд 2010, стр. 137-139.
"То да је везаност за православље била спона у комуницирању Срба и Козака запазили су и други посматрачи....бла, бла....
.
Када је реч о Козацима регрутованим у немачкој војсци у Другом светском рату, зашто не причамо о томе како су завршили? Зато што су трагично завршили.
То и због Британаца који су их по крају рата испоручили Совјетима....
Трагичну судбину Козака описао је Николај Толстој у књизи коју имамо негде туна на полицама а под насловом "The Minister and the Massacres".
....
Николај Толстој је после рата тужио у парници управо тог британског министра, то јест човека који је затим постао министар а у време рата био официр у штабу британске армије која је извршила предају Козака Совјетима.
Иначе, ја сам причао о томе јер Шумадинац тврди да све лоше долази од Русије или барем од руских „комуњара“, били они реално комунисти или не, па хтео сам да сазнам шта мисли о томе како су Козаци завршили.
Додуше, Козаци су сарађивали са Немцима, тако да њих је било тешко бранити.
Наравно да је тако како пишеш. Немци нису хтели ослободити Русију од бољшевизма него покорити земљу и поробити народ.
За то су, између осталог, подржали и исфорсирали украјински национализам, исто као се сада догађа.
То није никако искључива својственост нацистичке идеологије, него да су Немци и остали западници увек кроз векова тражили „lebensraum“ на Истоку, посебно у Украјини.
Тако да таква прича о рату Осовине у Другом светском рату као рат против комунизма не може да пије воду.
Односи између Запада и Истока не подлежу идеолошким питањима.
Антикомунизам је само параван, исто као данас борба за демократију и људска права.
Свакако, и даље очекујем објашњење о томе која је разлика између љотићеваца и белих Руса регрутованих у Вермахту. Мени се чини да су једно те исто, ал' зашто су једни лоши а други добри?