18-02-2014, 02:15 PM
(18-02-2014, 01:58 PM)Felix Пише: Ма каква су ово приче за Макси? Јел говоримо о Делезу у Белгији или о Делезу у Србији? "Прековремени рад" и основна плата касирке и магационера од "35000"? Одакле ово? То је нетачно. Магационери и касирке не прелазе 25 000 са урачунатом маркицом за превоз. А прековремено раде, нарочито магационери, али без накнаде.
Ја причам о платама у већини велетрговина у Крагујевцу, не знам о чему ти причаш. Уосталом, за поређење смо узели плату радника у фабрици, јер пре рата и није било супермаркета, да би поредили, а плата у ФИАТ-у, или Икарбус-у рецимо није испод 35 000.
(18-02-2014, 01:58 PM)Felix Пише: Је ли економија Краљевине стајала боље од економије СФРЈ?
Колика је била просечна плата у СФРЈ, а пошто је било кило сира?
(18-02-2014, 01:58 PM)Felix Пише: Краљевина је била у погледу јавног сектора једна мала и врло штедљива држава када се упореди са данашњим држвама, и нарочито нашом. Не знам тачно податак за Краљевину, али не може да буде већи од 15% од укупног радног становништва.
У раду који сам поставио се наводи да је број државних чиновника током 1930/31. године био 139.518 радника, што је било за 10.639 особа више у поређењу са 1929/1930. годином. Немам податак колико је радног становништва имала КЈ, али ето, ко има може да израчуна.
(18-02-2014, 01:58 PM)Felix Пише: Када се праве паралеле овог типа треба гледати суштину а не замајавати се детаљима у циљу релативизације. Здравост економије не почива само на томе колико кошта векна хлеба већ и то колико је једна економија одржива на дуже стазе.
Ти си узео као параметар поређења економску здравост, што је далеко од суштине, јер признајеш да је генерално економија у свету била здравија него данас, а видимо и данас пример САД која је практично најзадуженија држава на свету, а опет опстаје на врху.
Ја сам са друге стране узео чист параметар куповне моћи становништва, и то већег дела истог, јер сматрам да је то далеко опипљивији параметар, и опстанку обичног човека важнији од здравља економије. Видимо данас да је Бразил једна од земаља са најперспективнијим растом економије, иако им у исто време добар део становништва цркава од глади, свако мало се суочавају са масовним протестима, а ако наставе са тренутном казненом политиком, статистички до 2100. ће им се 90% становништва налазити у затворима.
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!