02-05-2020, 02:34 PM
(02-05-2020, 02:12 PM)ХраброСрце Пише: Могуће да јесте и тај удио у тржишту, није немогуће. Само што у таквој статистици није приказана једна битна ствар. А то је удио у профиту и тржишно учешће тих МИСП.У праву си, фали тај податак за јаснију слику. Али рецимо Италија има "традицију" да број МИСП је већи од просечне Западне државе, а у Француској је познато да су МИСП "фирма са највише запослених у привреди", тако да није то аутоматски знак пропасти.
(02-05-2020, 02:12 PM)ХраброСрце Пише: видимо да је већина капитала (преко 50 одсто) код нас и даље у државном власништву, долазимо до закључка да 98% предузећа располаже са мање од половине капитала а 1-2% са више од пола. Слика нестабилне економије.
Не бих се сложио, јер, недавно сам у неком ФР чланку наишао на ту статистику за неке ЕУ државе о удела државе у своју привреду што зовеш власништвом капитала и нису значајно ниже цифре. Чини ми се да сам то пренео на форуму на неку тему.
(02-05-2020, 02:12 PM)ХраброСрце Пише: На глобалном нивоу, велике корпорације контролишу несразмјерно много већи обрт капитала и сносе много већи удио у профиту од малих и средњих предузећа, тако да је из тога јасно ко убира профит и ко држи контролу над свјетским токовима новца.Свакако. Дакле, те велике корпорације су углавном продужена рука светских сила (ту мислим претежно на САД), што значи да је већина тајкуна практично гледано у служби неке велике силе или неке од струје унутар ње.
Слобода или Смрт!