07-03-2014, 11:50 PM
Врло добра анализа "CelticWolf " са форума Крстарице.
Цитат:Pre par dana, u prvom tomu ove teme, pitao sam se zasto Zapad preti Rusiji, kada je jasno da pucaju praznom puskom. Tada mi se cinilo da americki predsednik to radi da ne bi ispao sonja kod kuce, iz vrlo glupog razloga.
Medjutim, poruke Rusiji sa Zapada ne samo da nisu prestale ili izgubile taj preteci ton, vec su postale cak i bizarne, pa sada citamo o nekakvim neumesnim poredjenjima i salama. Ne znam za ostale, ali meni ovo sve jednostavno lici kao da je Zapad, a pre svega SAD izgubio glavu. Da se razumemo, nije ovo prva kriza izmedju zapadnih saveznika i Rusije odn. SSSR. Stavise, te krize su ranije bile mnogo gore, pa opet su se drzavnici ponasali zrelo. Cak i ona frka sa Gruzijom se relativno brzo zavrsila, malo buke i onda je sve otislo u zaborav. Uostalom, da li se danas bilo ko osim samih Gruzina, ljudi koji prate politiku malo ozbiljnije i onih kojima to posao nalaze, uopste seca te epizode ? Bus, bez obzira sto ga njegova sopstvena domaca javnost ismeva zbog pameti, nije ispadao ovoliko smesan kao Obama danas, niti je sebi dopustao da kliza sve dublje u blato iz koga nece moci casno da se izvuce.
Sta je onda sada u pitanju ? Tesko mi je da poverujem da je Obama okruzen sve samim retardima koji ga savetuju i pre bih rekao da tu ima dovoljno bostrog sveta.
Mozda odgovor lezi u onom sporazumu o bezbednosti Ukrajine gde se kao garanti pojavljuju SAD i Velika Britanija. Tim sporazumom su se SAD javile kao zastitnik Ukrajine. Sada su ih ove nove (najnovije) vlasti Ukrajine prizvale da ispune svoju obavezu. Kao sto smo primetili ovih dana, Velika Britanija ne izgleda kao da se previse uzbudjuje zbog eventualnog neispunjavanja ovih obaveza. Medjutim, to je zato sto nisu Britanci ti koji mnogo gube i od kojih bilo sta neko ocekuje.
Vratimo se u vreme raspada SSSR i Varsavskog Ugovora. Zemlje koje su bile iza "gvozdene zavese" sa svojim novim, postkopmunistickim rukovodstvima su brze bolje pohrlile ka clanstvu u NATO i ka EU. Ne samo da su te, prilicno gologuze zemlje pohrlile, vec se i Zapadu neobicno zurilo da ih prihvati i ukljuci u ove organizacije. Za NATO, to je bilo prosirenje na istok, blize Rusiji, potiskivanje Rusa. Za istocnoevropsku bratiju, clanstvo u NATO je znacilo mnogo vise - to je za njih izgledalo kao sigurno skloniste od Rusa i bilo kakvih drugih bezbednosnih nevolja. Poljaci, Rumuni, Bugari i ostali, svi su znali da vise nikada ruski tenk nece da zagazi njihovom zemljom jer ce da ih brani, ko ? Amerika ! Ne nekakva Britanija, Holandija, Nemacka (bez obzira sto je sve to NATO) vec Amerika - ona koja ima nuklearne bombe. Verovali su da ako Rusi probaju da ih taknu, da ce to znaciti WW3, jerbo ce onda Ameri i Rusi da pobacaju atomske bombe na ceo svet.
A da li ce ?
Ako realno pogledamo stanje stvari u zemljama bivseg VU koje su danas u EU, situacija je u nekima od njih katastrofalna. Tu pre svega mislim da Bugarsku i Rumuniju. Tuga, jad i nikakva perspektiva. Poljaci se danas nesto prave bitni oko Ukrajine, a samu Poljsku su napustili u gomilama i po zapadu Evrope cine jednu od najbrojnijih emigrantskih zajednica. Dakle, ekonomska perspektiva ovih zemalja je jako tanka, bez obzira na sve nade koje su ulozili u zlanstvo u EU. Sa ovom epizodom u Ukrajini pojavljuje se i jedan novi momenat, jos ozbiljniji, jasniji, konkretniji i strasniji: SAD im ne mogu garantovati bezbednost, onako kako su oni zamislili.
SAD su garant Ukrajini. Ako ne sacuvaju Ukrajinu, onda vise ni jedan americki vazal u istocnoj Evropi, koji je verovao u svemoc i zastitu Amerike, nece moci da se oseca siguran. To bi bio nezamisliv udarac za SAD. Ne radi se tu samo o ugledu, vec o vrlo opipljivoj koristi koju su Ameri imali iz ovakvih vazalnih odnosa. Verujem da nas ima dovoljno na ovom forumu koji se secamo raznih poltronskih poteza vlada istocnoevropske gologuzije; ispunjavali su sve moguce naloge, cak i one ponizavajuce, samo da udovolje velikom zastitniku. Mi Srbi, u svom stradanju smo imali to gorko zadovoljstvo da im se podsmevamo sa prezirom zbog toga, sve dok pre nekoliko godina ni sami nismo dobili prikladne vlasti da nas uklope u ovaj sablon.
Mislim da u ovom trenutku dogadjaji u Ukrajini vise paznje izazivaju u Varsavi, Bukurestu, Sofiji, Rigi, Viljnusu, nego u Donjecku. Tamo su se ponovo javile nocne more i pitanje: "A sta ako Rusi rese da se vrate ?" Nista im ne garantuje da ce bilo ko ko moze pokusati da spreci Ruse u tome. Ako Ameri ne odbrane Ukrajinu, nece sigurno ni Bugarsku; ako ne odbrane Krim, nece ni Litvaniju. Koliko Ameriku obavezuje onaj Budimpestanski ugovor, toliko je obavezuje i NATO ugovor.
Ako tako stvari stoje, onda ce mozda neke od tih mucenih istocnoevropskih zemalja ukapirati da bi im bilo bolje na drugoj strani. Npr. Bugarska mi prva pada na pamet. Posle malo duzeg razmisljanja, mogli bi Bugari da zakljuce kako ipak danasnja Rusija nije komunisticki SSSR; kako je rusko trziste ipak otvoreno ka svetu i da je veliko i gde bi njihovi proizvodi bili daleko konkurentniji nego sto su danas u EU. Mogli bi isto tako Bugari da izmere kako je Rusija odbranila Siriju, a da SAD nisu odbranile Ukrajinu.
Prema tome, nasuprot razmisljanja evrotalibanskih trolova, ali i preplasenih postenih ljudi, nije u Ukrajini Zapad u ofanzivi, a Rusija u kilavoj defanzivi. Ne, upravo je suprotno.
Rusija je krenula u ofanzivu ekonomskim povlasticama Ukrajini, a onda je usledio odgovor EU u vidu haosa i "revolucije". Nakon toga je usledila nova ofanziva Rusije koja ukljucuje oruzje, vrlo tiha, lagana. Ovda Rusija ne osvaja samo Krim ili veci deo Ukrajine - ovde Rusija unistava mit o SAD kao velikom zastitniku !
Dakle, u Ukrajini se danas ne brani Rusija - u Ukrajini se danas brane SAD i NATO. Otud i sve ove bizarne izjave iz Vasingtona i sva ova panika i neshvatljive gluposti i pretnje Kerija i Obame. Boje se da neko ne vikne: "Car je go.