08-09-2021, 10:30 PM
(08-09-2021, 09:11 PM)Chicot Пише: Rekoh u zadnjoj poruci, više puta sam rekao:Хиљаду пута јавно, а мени у очи неколико пута, говорио је да је његово животна научна теза да су:
Opet ti ponavljam, glavna njegova teza nije Tito, Mihailović, Nedić, nego savezničke taktičke igrarije po pitanju Jugoslavije, odnosno superiornost sovjetske u odnosu na zapadnu.
Rekao sam i na početku teme:
Osnovno je prikaz savezničkog manevrisanja oko jugoslovenskog pokreta otpora. Zapadnog i sovjetskog.
Znam da si ti rekao da je njegova glavna teza da su svi, i ljotić i nedić i mihailović egzistencijalno opravdani. To jeste njegova teza, ali ne bih se složio da je to glavna teza rada.
"СВЕ СРПСКЕ ПОЛИТИЧКЕ ПОЗИЦИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ БИЛЕ ЕГЗИСТЕНЦИЈАЛНО ОПРАВДАНЕ". Књига "Савезници и југословенска ратна драма" је круна те његове тезе.
То што добар део књиге посвећује "савезничком фактору" је научни апарат којим он доказује превртљивост савезника и самим тим оправдава своју почетну тезу.
Проблем је у томе што он полази од аксиома да је све откривено о догађајима у Другом светском рату на територији Краљевине Југославије. А то је, заправо, његова главна грешка. Јер, како Те и Самарџић упозорава, догађаји, које Ђуретић узима априори, уопште се нису тако догодили.
Понављам Ти милионити пут: теза коју је он доказивао је недоказива. То није историјска, него идеолошка теза. Он не описује догађаје како су се десили, него их уподобљује својој основној тези.
ПС ово је главно - ову књигу гурало је друштво из САНУ, којем је и Ђуретић припадао. То је била идеолошка припрема за предстојећи распад комунизма и Брозове Југославије, односно покушај да се српски народ не растури на идеолошком пољу, него да буде конзистентан и национално хомоген. А, ПРЕ СВЕГА, да не постави питање монополистичког положаја комунистичке партије и свих њених истурених делова, а то су биле установе које су они за 4 деценије своје власти неповратно преумили и себи прилагодили. Једна од првих државних установа где су то учинили била је управо та САНУ и Филозофски факултет у Београду, нарочито одељење историје.
О томе се овде ради, Шико.
А Ти сад, како Ти мислиш, ћерај даље....