18-02-2022, 05:30 PM
(14-02-2022, 10:19 PM)Бенито Пише: Да ли је могуће да ми ово баљегање морамо да читамо и слушамо и у 21 веку???
Људи ушли у ослобођен Чачак, сачекали да четници оду у Краљево, а затим кренули у у убијање, прво трговаца које су опљачкали, а онда потајно четника, обичних сељака... А затим у новембру кренули у свакодневно опште убијање маљем.
И чему ли су се надали?
Да им четници беру цвеће...
Плус што се зна да је Дража Михаиловић буквално "полудео" када је чуо за убиство ових партизана, које је наредио Орељ, а међу којима је убијен и Кораксић.
Чуј "обележили су неке од лечених"... Па, обележили су оне за које су знали да су учествовали у убиствима у Чачку.
Иначе, када видим потомке ових комунистичких убица из Чачка и Ужица 1941. године, одма ме спопадне мука. Овај Кораксић, па онај Спасић, па онај Крцунов син....
Не Орељ, већ капетан Миленко Рељић сноси највећу кривицу, као председник Преког суда, који је осудио ове партизане у Брајићима и стрељао. Орељ је био само један од чланова истог суда (бранилац по службеној дужности, мада је тај суд формиран ад-хок). Рељић је хтео да се свети за неке Недићеве официре, његове пријатеље, стрељане у Ужицу. Трећи члан је био потпоручник Којић, а четврти поручник Мома Мирковић. Двадесет и пет је стрељано, па је и овамо морало да буде стрељано 25 заробљеника. Наравно, у историографији се само помињу партизански ратни заробљеници, негде чак и податак да их је тада 500 стрељано! Има могућности да је Дража, како кажеш "полудео" због убијања ратних заробљеника чим је Рељића ускоро послао у јужну Србију. Иначе, код ужичког истраживача Ратка Познатовића, у његовој књизи, коју, ипак, треба прочитати, може се наћи податак да је и Дража учествовао у стрељању заробљених партизана. Само никако није могао да објасни који су то партизани могли да виде....Иначе, за Рељића који је намиривао стрељане у Ужицу ми је причао покојни Никола Марковић Чичин.