10-03-2022, 10:48 AM
Само ради упоређења да вам кажем да Хрвати немају сачуван ни један једини лик неког њиховог владара или властелина. Шта би они дали за портрет краља Петра Крешимира или тако неког краља. Ми не бисмо могли да издржимо сву ту њихову хвалисаву дреку. А ми Срби, који све то имамо, наше задужбине нису неке мале сеоске црквице са некаквом слабашном куполицом, ми та велелепна здања не умемо да прикажемо ни себи ни другима. Сувише дуго везивали смо се у културолошком смислу за наш сељачки свет, за фолклор, а занемаривали смо да смо имали богато племићко друштво, да смо Византији били супарници. Узмите наше средњовековне владарске и властеоске летњиковце по Метохији. Сем имена, о њима се ништа не зна, загонетан је двор у Неродимљу, Дежеву или Паунима, како се тамо живело и водили државни послови. У тим својим летњиковцима владари су примали стране посланике, издавали повеље, а о свему о томе ми немамо ни појма.
Милан Кашанин
Милан Кашанин
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М