12-03-2022, 05:45 PM
(12-03-2022, 01:22 AM)Шумадинац Пише: Синовац, опште је познато да већину вируса је немогуће видети (класичним оптичким) микроскопом осим неколицине који су баш велики. Вирус није "протеинска форма" (нити тај израз значи било шта конкретно) иако се састоји и из протеина и липида и киселина. Као што постоје патогене и непатогене гљивице, бактерије, протозое, амебе итд. тако постоје и патогени и непатогени вируси.
Доказ да вирус изазива болести ћеш лако да добијеш: нађи неку камењарку и кресни је неколико пута без заштите и имаћеш доказа и више него што би хтео...
Ето, уштедео сам ти 2-3000дин тако да не мораш да идеш у лабораторију да би увидео да лупеташ као отворен прозор.
Иначе патогеност одређених микрорганизама постоји. Али не у овом смислу који Шуми-Бисерко наводи јер га тако усмерили његови идоли Кон и Вучић.
„Патогеност“ постоји ако је неки микроорганизам и ово са списка које је „бисерко“ навео, када је сам по себи микроорганизам отрован или се сам нађе у неповољној средини па лучи отрове, као продукт метаболизма. То је свакако када се наруши природна равнотежа или створе услови за то. Или када човек, ненавикнут на нпр. амебе оде у Африку и пије воду где су оне настањене. Али то не значи да је амеба са Шуми-Бисерко списка патогена сама по себи, него да придошли човек није навикнут на њу. Јер да је патогена, сви Африканци (домороци) би помрли...они пију ту воду.
Да би се сликовито видело оно што сам писао у претходној поруци (о бактерији клостридији дифициле која је опасна баш када се НАРУШИ ПРИРОДНА РАВНОТЕЖА) је и случај далеко већим организмом. То је жаба крастача (Rhinella marina) из Аустралије. Ради се о гадној и отровној живуљки. Само што она није из Аустралије, природно, него је ту донета 1930-те године да штити поља шећерне трске од штеточина...али се крастача није одазвала позиву него се настанила даље од тих поља. Сада је постала општи проблем...трује и људе и животиње и пренамножила се.
У Јужној Америци, где је њена постојбина она део природе (као и све друго што тражи место под сунцем) само што тамо има природне непријатеље који се њоме хране иако је отровна.
По истом обрасцу делује и бактерија клостридија дифициле (и други „патогени“)...
И сада покушавају да отровима и сличним керефекама реше проблем своје грешке...као када антибиотицима (који су иначе углавном роба) настоје да реше све проблеме...па убију неке људе. Онда је крива „болничка бактерија“ а не поступак тровања организма „лековима“. Тако и курону желе да реше парчетом папирне марамице или сталним боцкањем „зечева“ и страшљиваца...наравно, нема везе што тиме уваљују своју робу.
ПС
Питање за „целовитог интелектуалца“ (јер је неке школоване људе и професоре назвао полуинтелектуалцима па сматрам да је он интелектуалац² и свакако зна) је где битише бактерија Клостридија дифициле (Clostridium difficile) и како је она то „патогена“ и убије човека? Када већ не зна да укратко одговори шта је ћелија...кратко упутство – уздржати се од парола...то смо већ видели и уочили стање ботовског духа.