02-06-2022, 09:38 PM
(02-06-2022, 07:01 PM)Ђорђе Ивковић Пише:Цитат:Најлошији текст досад. Велико непознавање вере и црквених питања. Ко да га онај удбаш Грешни Милоје писао.
1. Изволи објасни ово једно промишљање Иринеја Буловића, живо ме интересује:
Цитат:[font=Times New Roman]"Епископ бачки Иринеј: Изјава еп. Лаврентија да тзв. МПЦ треба дати аутокефалност је црквено-канонски неприхватљива (2012)[/font]
[font=Times New Roman]– Kуда би нас то одвело? Шта би остало од Цркве и њеног богоустановљеног поретка? Има ли у историји Цркве иједног примера за такву методологију решавања канонских питања? Да ли су блаженопочивши патријарси Герман и Павле и толики наши епископи за време трајања већ готово полувековног раскола били у тешкој заблуди или у стању умне помрачености када су, упркос свим претњама тадашњег режима, заузели одлучан, а канонски и једини могући став према црквеним пучистима и њиховим настављачима? Да ли су и све помесне Православне Цркве у заблуди – или „незреле”, како веле вође раскола у Скопљу – зато што, солидарно са СПЦ, не признају самопроглашену аутокефалију и одбијају канонско општење са расколницима?"[/font]
2. Ти мислиш да је су питању искључиво верска и црквена питања? Не држана, не политичка, не етичка...? Ништа духовна вертикала и те неке речи?
3. Заиста, у верска питања се не разумем. Као ни ти. Али, партизане знам, знам УДБА.
4. Много си бре досадан са тим контрирањем ради истицања.
Ево одмах ћу ти објаснити гос'н Нимбусе, нем'о се љутиш.......
Наиме, помесне цркве су стале уз СПЦ која је рекла да су ови у расколу због самопроглашене аутокефалије и више се нису бавили тиме док СПЦ то не реши. МПЦ се одрекла самопроглашене аутокефалије и тиме се вратила из раскола у канонски поредак (што у прошлих 50 година нису урадили). СПЦ их је зато вратила у поредак а затим им дала и аутокефалију, показала свима ко је главни, заштитила каноне, спасила народ, спречила даље расколе. Веома једноставно!
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М