19-11-2022, 12:26 AM
Студија: Повезаност између суплементације витамином Д и инфекције КОВИД-19 и смртности
Сажетак
Недостатак витамина Д је дуго био повезан са смањеном функцијом имунитета што може довести до вирусне инфекције. Неколико студија је показало да је недостатак витамина Д повезан са повећањем ризика од инфекције КОВИД-19. Међутим, није познато да ли лечење витамином Д може смањити ризик од инфекције КОВИД-19, што је фокус ове студије. У популацији америчких ветерана, показали смо да су узимања витамина Д2 и Д3 повезана са смањењем инфекције КОВИД-19 од 28% и 20%, респективно [(Д3 Хазард Ратио (ХР) = 0,80, [95% ЦИ 0,77, 0,83 ]), Д2 ХР = 0,72, [95% ЦИ 0,65, 0,79]].
Смртност у року од 30 дана од инфекције КОВИД-19 била је слично 33% нижа са витамином Д3 и 25% нижа са Д2 (Д3 ХР = 0,67, [95% ЦИ 0,59, 0,75]; Д2 ХР = 0,75, [95% ЦИ 0,55 1.04]). Такође налазимо да су након контроле нивоа витамина Д у крви, ветерани који су примали веће дозе витамина Д имали веће користи од суплементације него ветерани који су примали ниже дозе. Ветерани са нивоом витамина Д у крви између 0 и 19 нг/мл показали су највеће смањење инфекције КОВИД-19 након суплементације. Црни ветерани су добили веће смањење ризика од КОВИД-19 уз суплементацију за разлику од белих ветерана. Као безбедан, широко доступан и приступачан третман, витамин Д може помоћи у смањењу озбиљности пандемије КОВИД-19.
https://www.nature.com/articles/s41598-022-24053-4
Сажетак
Недостатак витамина Д је дуго био повезан са смањеном функцијом имунитета што може довести до вирусне инфекције. Неколико студија је показало да је недостатак витамина Д повезан са повећањем ризика од инфекције КОВИД-19. Међутим, није познато да ли лечење витамином Д може смањити ризик од инфекције КОВИД-19, што је фокус ове студије. У популацији америчких ветерана, показали смо да су узимања витамина Д2 и Д3 повезана са смањењем инфекције КОВИД-19 од 28% и 20%, респективно [(Д3 Хазард Ратио (ХР) = 0,80, [95% ЦИ 0,77, 0,83 ]), Д2 ХР = 0,72, [95% ЦИ 0,65, 0,79]].
Смртност у року од 30 дана од инфекције КОВИД-19 била је слично 33% нижа са витамином Д3 и 25% нижа са Д2 (Д3 ХР = 0,67, [95% ЦИ 0,59, 0,75]; Д2 ХР = 0,75, [95% ЦИ 0,55 1.04]). Такође налазимо да су након контроле нивоа витамина Д у крви, ветерани који су примали веће дозе витамина Д имали веће користи од суплементације него ветерани који су примали ниже дозе. Ветерани са нивоом витамина Д у крви између 0 и 19 нг/мл показали су највеће смањење инфекције КОВИД-19 након суплементације. Црни ветерани су добили веће смањење ризика од КОВИД-19 уз суплементацију за разлику од белих ветерана. Као безбедан, широко доступан и приступачан третман, витамин Д може помоћи у смањењу озбиљности пандемије КОВИД-19.
https://www.nature.com/articles/s41598-022-24053-4