01-03-2023, 02:07 PM
Изненађују ме вести о оскудици граната код Руса.Истина је да много ради артиљерија али раде и фабрике а залихе муниције које је Русија наследила од СССР-а су изгледале неисцрпне.Ако су ове вести тачне скоро је извесно да су претходних деценија високи чинови продавали муницију из складишта "испод жита" очекујући да то неће бити примећено као што и не би да не изби рат оваквог интензитета.На папиру су вођени милиони граната а у стварности . . ..Нешто слично сам доживео у ЈНА када сам као "ћато" имао лошу срећу да у време мог "мандата" доживим контролу магацина 380-е позадинске базе.Истини за вољу није нам фалило много оружја(нешто пушака М-48 које је неко очигледно узео као ловачко оружје )али зато од униформи и,прибора за јело и алата(поготово ашовчића) хорор!!! Претходне контроле су,према речима старог заставника рађене "офрље" али те године дођоше неки захебани типови,љубазни али упорни да лично уђу у магацине и сравне стање са папира са стварним !Тада сам видео шта је заиста војска,цепали смо исправне ветровке ,панталоне и кошуље на два дела јер се тада рачунају као две оштећене,пребацили пушке из једног магацина на Космају(за који смо претпоставили да неће ићи тамо) код нас у касарну да буду на броју и сл.На крају су нас искусни контролори ипак "провалили" да стање није добро али и да је то последица вишегодишњег поткрадања(за време мог "мандата" заиста ми нико од официра није тражио да нешто "лапи" из магацина) и аљкавих претходних контрола и доделили нам оцену довољан два што је у команди прослављено!Ако се то догађало у ЈНА која је уз све мањкавости ипак била организован систем 80-их шта су тек ови гангстери из Москве радили током 90-их а вероватно и касније?!