14-04-2023, 01:52 PM
(13-04-2023, 10:24 PM)Mekenzi Пише: Шта мислите о контраофанзиви Украјине?
Да ли ће се остварити?
Покушаће сигурно,немају избора.Мени су они већа загонетка него Руси.Колико су још спремни за борбу не могу да их проценим.Оружје и опрема и даље пристиже,они су сада боље наоружани него на почетку рата.Ако је Русима заиста био циљ демилитаризација и денацификација Украјине онда су постигли два аутогола.Никад више оружја и нацизма тамо није било.Са друге стране руска копнена војска не може много боље од овога сада.Заузела је улицу Патриса Лумумбе и то је изгледа све од ње у овом рату.Авијација може и то мноооогооо боље,једним делом то управо демонстрира ових дана.Стање руске војне индустрије ми је прилично забрињавајуће.Појава тенкова Т 54/55 на самом фронту говори о томе да они не могу довољно брзо да оспособе огромне залихе модернијих Т-72/80 који су опет сложенији.Судећи по врсти робе коју грчевито покушавају да увезу преко посредника(па и Србије између осталог о чему знам из прве руке да првије не може бити) електроника је проблем.Ако мало дубље промислимо о тој теми запитаћемо се зашто је не набаве у суседној Кини ?Једини одговор који ми се намеће да су им Кинези ограничили приступ истој и да су све руске(и њихове грлате агентуре у Србији) приче о некаквом савезништву само то . . пусте приче.Оне азијатске увежбане гримасе ми тумачимо као осмех али не значе увек и срдачност.Елем,да закључим:Русија је изгубила стратешку иницијативу у рату и тешко да ће је ускоро вратити.Више нико не спомиње руску офанзиву осим ових тактичких напредовања и мукотрпног вишемесечног освајања села и мањих градова(па и то на прсте за пребројати) У одбијању предстојеће украјинске офанзиве мораће да се ослони на утврђивање и запречавање,артиљерију и пре свега и изнад свега на авијацију која је остала једина маневрабилна снага руске војне моћи.Оклопне јединице и пешадија су "поломљен инструмент",Црноморска флота је "у емиграцији",милиције из Донбаса су очигледно искрвавиле за ових девет година.Више не говоримо о "штурму" Кијева,Харкова,Одесе итд. већ о одбрани Донбаса и Крима.