04-05-2023, 04:09 PM
(04-05-2023, 02:37 PM)victoria Пише: Испратих мало племику око тога чији је Београд.Живео сам од 1996-е до 2002-е у њему па сам понешто и запазио.Најпре,да је Београд конгломерат као и већина данашњих мегаполиса(за нашу "регију" он јесте мегаполис).Он јесте југословенски али је и српски град само на мало другачији начин.Што се тиче тзв "дођоша" тога је одувек било.Ко је читао мемоаре првог српског школованог полицајца зна о чему говорим.Од стицања независности у Београд се сливало становништво из свих околних крајева и то ни тада нису били само Срби.Сви су они постајали временом Срби,многи од њих знаменити и са великим заслугама како у мирнодопском развоју тако и ратовима за ослобођење 1876-1878 и Балканским те на крају Великом рату.Стварање Југославије донело конфузију и извесни дуализам у идентитету скоро свих Срба па и Београђана,тим више што је Београд постао главни град.Иначе,словеначки историчар Божидар Језерник сматра да је Загреб требало да постане главни град Југославије и ту се са њим у потпуности слажем.(кад је Александар већ направио такву државу -гробара српства).Ако вам се не свиђају "дођоши" мораћете да се одрекнете и Зеке буљубаша,Црног Ђорђа и још небројено многих,не само ових предзадњих из осме офанзиве и несрећне тракторске колоне.Заиста је тачно да су многи од њих искористили земљачке,племенске и остале везе из родног завичаја да запоседну несразмерно велики број лукративних позиција у власти,државној и свакој другој.То не говори само о њима већ и о тзв домицилном становништву.Изреку " да комшији цркне крава" нису донели на трактору из Книна.Увек када се наљутите на Београд и Београђане ја ћу да вас подсетим да су прве ноћи у поплавама стигле на хиљаде младих Београђана у Шабац да нам помогну.Мало је рећи да сам би одушевљен колико и изненађен.Где год да сам Београд је мој главни град.ЖИВЕО БЕОГРАД!
Краљ Александар направио државу - гробара српства? Подсети ме на Бокана или Ћосића.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М