25-07-2023, 01:00 AM
На ово налетех неђе на Крстарици од пре три године. Нисам знао да сам тако популаран.
Што мене нагрдише, шио ми га Ђура што се каже, али нагрдише и Милослава, ни крива ни дужна.
Ето, остављам ово да се не каже да бежим од критичке речи.
Што мене нагрдише, шио ми га Ђура што се каже, али нагрдише и Милослава, ни крива ни дужна.
Ето, остављам ово да се не каже да бежим од критичке речи.
- [/url]
- [url=https://forum.krstarica.com/threads/cetnici-na-prostoru-ndh-1941-1945.907769/post-41027824]#300
Цитат:Лекизан:Не знам шта да ти напишем а да не испадне као омаловажавање. Дакле он је аутор поред осталих и књиге која носи назив Генерал Д.Михаиловић и ОПШТА историја четничког покрета. Укупно 5 књига, жали Боже пара све их имам, у тим књигама се у изворима могу наћи и други наслови који говоре и о Б.Крајини, даље кад се прочитају ти радови, и кад се виде и друге књиге на ту тему и то упореди са Самарџићем види се да је он у писањима био врло селективан и да је неке ствари прећутао и прескочио, намјерно у то ја немам сумње. Када сам га ово питао на форуму он је написао да су подаци о броју и покретима домаћих Четника у Босни, дакле и Дреновића, Богуновића и Роквића преувеличани, на даље инсистирање ја сам наравно добио епитет комунисте, јер како неко уопште се усуђује да пита и сугерише њему и његовима који за себе мисле да све знају и разумију. У његовим књигама се дакле наводе кадровске промјене међу подофицирима неких јединица у централној Србији (врло добро, сјајна ствар) а док су поједине јединице са рубних Српских простора сам набројане, и то не њих ради него цитирајући извјештаје ГШ влади у Лондону. С обзиром да сам био претплатник и Погледа у вријеме кад је то био магазин знам да је Самарџић игнорисао слична писања читалаца, изузев уколико је неко са простора Босне писао о стратиштима Четника из Србије, страдалих током 1945, ту се већ јављао интерес и Самарџић је био расположен за сарадњу. Самарџић са својим сајтом и форумом, гдје доминира отровни, зли Србомрзац Ђорђе Ивковић је перјаница пропаганде, ширења мржње и неистина против Срба с простора данашње хр и БиХ, па се тако могло прочитати да су они "Аустроугари", "политички хрвати", "органски комунисти", "кукавице", "непријатељи династије и рушитељи Краља Александра", "окупатори Србије" ... у Самарџићевим књигама обилује "доказима" о сарадњи Четника у тим крајевима са највише "усташама", то је он потписао, па онда и "Њемцима", кад се посље читају аутори, актери из тих крајева види се да Самарџић није баш историјски истумачио и пренио чињенице. Знам сад да ћеш писати о Ђујићу, међутим Самарџић њега спомиње само у контексту комуникације са Дражом и односа по доласку Жујовића у Далмацију, ништа детаљније, а Ђујић је имао толике бригаде по Далмацији, Босни и Лици, и многи његови су преживјели рат, Самарџићу су они ваљали да прими донације од њих, али не и да детаљније пише о њима, чак их је оптужио за неборбеност написавши да је то посљедица "живота под млетачком власти!", то ти је кад неко ко није историчар, а острашћен је прије свега регионално, узме да пише историју. Не бих сад даље да детаљишем и описујем њега и његове јер ... са псима не треба уопште расправљати, ако нешто није јасно, има још.
Читао, наравно не све, и то нисам приметио.