03-08-2023, 10:28 PM
(03-08-2023, 06:36 PM)Monarhist Пише:Не знам колико се Авганистан може узимати као пример јер то није био класичан напад на непријатељску земљу већ помоћ једном режиму да се избори са побуњеницима. Не сећам се тачно бројки али је огроман проценат ангажованих снага био из обавештајне сфере, специјална подраздељења и слично.(03-08-2023, 04:53 PM)Бенито Пише: Одакле вам та идеја да Руска војска не изводи акције ширих размера??? Прво, да разумете нешто, прва војска која је укинула класични род пешадије била је Руска војска. Још у време Совјета, због катастрофе у Авганистану. Постоје разне специјализоване пешадијске јединице, до нивоа дивизија, па чак и пукова.
Многи од њих водили су велике и важне операције у овом рату. Воде их и сада док ово пишем.
Бојим се да је катастрофа у Авганистану резултат политичког а не војног пораза совјетске војске. Слично као и у овом рату, совјетске јединице су уништиле најмање десет пута више муџахедина (њихови губици се према проценама крећу у стотинама хиљада) за тих десетак година герилског рата. Било је најмање три операције чишћења пунџабске области ако се не варам, и сваки пут су потаманили силу муџахедина. Међутим, управо недостатак квалитетне регуларне пешадије обучене за такву врсту маратонских а не "спринт" борби и превелико ослањање на моторизовано-стрељачке трупе је довело и до осетних совјетских губитака (и
неправилно коришћење хеликоптера који су уништавани америчким системима) и сл.
Ја нисам рекао да Руси не изводе операције већег обима, већ да их не изводе успешно. При томе мислим на операције офанзивне природе. Знам да Бенито циља на десантне трупе и оне заиста јесу светао пример, али то је више изузетак но правило.
Такође разлика у конфигурацији терена је огромна, тако да је уобичајена совјетска тактика артиљерије била неупотребљива. Тада су схватили колико су запоставили не толико пешадију колико герилско ратовање (Партизанская война́).