14-09-2023, 12:05 PM
(14-09-2023, 08:30 AM)Шумадинац Пише:(14-09-2023, 01:41 AM)Вејвода2 Пише:(13-09-2023, 11:15 PM)Шумадинац Пише: Јевђевићев радиограм Дражи од 31. јануара 1945. :
"У среду стиже министар Нојбахер са Љотићем и Недићем. Изгледа да долази и патријарх. Предузео сам све да ми политички не будемо изиграни и тражио у вези тога објашњење са Ђујићем. Поводом вести љотићеваца да ће образовати владу у коју ће ући Ђујић уз благослов патријарха, имао сам дуг разговор са Ђујићем. Ђујић је изјавио да неће ући у ма какву политичку комбинацију са Љотићем. То ће саопштити Љотићу. Према томе са те стране нема никаквих разлога узнемирењу."
Занимљива ствар из јануара 1945 године. Него, можете ли Ви да оспорите нешто се дешавало из априла те 1945 године. А о чему је Ђујић оставио такође своја сведочења?
Види овако синовац..... Сваком крштеном створу, ма био он и највећи злочинац, врши се опело. А ако је био познат - приде се врши и какав такав говор. Најчешће испуњен неким његовим врлинама, јер сваки човек их поседује. Приложен "говор над одром" је и сам Ломпар навео сумњу у његову аутентичност, јер Св. Владика Николај свакако га није китио његовим политичким посрнућима и колабористичким гресима према свом народу. Те делове је вероватно касније уметнуо Бошко Костић и објавио.
Што се тиче става Војводе Ђујића према Љотићу и Недићу, из горе приложеног Јевђевићевог радиограма видимо да није био наклоњен њима. Е сад, касније у послератним годинама у емиграцији је врло вероватно био под јаким утицајем љотићевске и недићевске емиграције. И плус да не би правио раздор и поделе међу Србима тамонак у Чемерици и сачувао јединство - имао је повремене излете у тим толковањима о Љотићу и Недићу. Зато се та његова каснија толковања не могу узети као историјско мерило или доказ о ваљаности колаборације СДС и СДК са Немцима. И то не мења чињеницу да су Недић и Љотић били издајници, тј. Хитлерова накончад.
Добро, дакле немате доказе и не можете да демантујете говор Владике Николаја Велимировића над одром Димитрија Љотића, као и ово у вези шубаре. Где су докази да је те делове како Ви тврдите уметнуо Бошко Костић?