26-11-2023, 10:04 PM
(26-11-2023, 08:25 AM)Vanza Пише: Ја сам из села Кусадак, надомак Смедеревске Паланке, већ сам чуо за једног младића од 16-так година за којег су причали да није нормалан, да облачи фантомке и да иде са секиром по путевима. Чуо сам да је верски екстремиста, односно да сматра да је свако слово Библије нужно истина и да се мора схватити дословно и да сви треба живети по тим схватањима. Та схватања су да не треба да се упражњавају предбрачне везе, да треба да се уговарају бракови, да женско треба да се завије у мараму и остало. Чуо сам како је сањао доћи на власт и да заведе такве прописе и тоталитарни режим, попут талибана у Авганистану, са убиствима и одсецањем делова тела за казну. Чуо сам да је на то натеравао његовог брата да он живи животом као он, па је синоћ испала фрка у којој је он потегао секиру на своју снају али срећом повређених није било и младић је приведен.Па у последње време је појачана појава вердког фундамрнтализма, покрета заснованог на томе да свака реч у твојој вери је нужно и буквално истина или у некој светој књизи не сагледавајући доказе или барем како би се то могло другачије схватити, на младе је пуно деловао интернет и људи који им промовишу дискутабилне идеје, не треба забранити интернет већ треба упутити децу на праве садржаје док мало не одрасту па сами виде да ли је исправно имати такве идеје,радикални ислам је у порасту док у хришћанским срединама и није тако али се дешавају и овакви случајеви,за наше просторе, не гледајући његову подршку погледима најзаслужнији за ширење средњевековних и фундаменталистичких, екстремних верских струја јесте дефинитивно Мирољуб Петровић
Шта се дешава више са нашом децом и одакле овакав вид верског екстремизма?