12-12-2023, 12:12 PM
(12-12-2023, 02:21 AM)Chicot Пише:Зар се извештај вода Волни не односи на зиму 1942/43?(11-12-2023, 11:48 PM)Милослав Самарџић Пише: Добро, не кажем да нису успели да пробију дуплу. Оно што знам, то је да је Дража истраживао сваку такву могућност, слао је људе, високе официре, да провере. И резултат је увек био да шифра није пробијена. Могуће наравно да јесте, а да нису били свесни. Онда, могуће да је то што је пробијено проста - јер је мало-мало неко користио просту - било је преко 100 радио станица - с образложењем да нема времана за дуплу. Могуће да је и сам Дража поинекад користио просту, ради заваравања непријатеља.Па ја о томе и говорим. Нису били свесни јер нису били дорасли том нивоу игрице ( немачком нивоу у овом случају), исто као што ни Немци нису били дорасли Енглезима.
Волео бих да видим извештај као онај за вод Волни, где тачно кажу колико су ухватили, колико дешифровали. Има ли то за 1944?
Ватра је раније постављао на теми "Како су четници шифровали депеше" онај извештај Волнија за прва 3 месеца 1944 где се каже да се ДМ комуникација ослања углавном на двоструку транспозицију и да је проваљено у 343 шифре ( шифра је 2 текстуална кључа) и око 4500 порука.
Имам ја мислим негде тај извештај, али ме мрзи сад да тражим то.
Према томе, то се драстично разликује од тврдње од које никако да одступиш да "нема доказа да су Немци од увођења дупле шифре прочитали макар једну депешу..".
У Блечли материјалу има десетине докумената где се Немци мање или више отворено позивају на прислушкивање ДМ радио веза. Документа су од 1943 па надаље. Дакле,сасвим сигурно има и примера за дупле шифре. Мада, Немци не говоре од документа до документа која је транспозиција у питању. То се шаље само одговарајућим јединицама.