17-12-2023, 07:41 PM
(17-12-2023, 07:22 PM)ватхра Пише: Шико,Причаш напамет.
Цитат:Види овако: баш због тог наводног уговора који је декриптован и наводно још послат Черчилу ( а није), врло сам темељно тражио и друге декрипте. Па сам набавио и пар фасцикли невезано за декрипте. Све у свему, у документима о Лукачевићу пише да импресионирао сигурносне службе у Каиру (држан је у притвору док није обављен разговор баш због тог декрипта немачких служби) и да их је уверио у своје "добре намере". Баћевић им је био нешто сумњивији. Испитивали су и њега али су морали да га убрзо пусте због недостатка конкретних доказа. Само ти тврдиш да су Британци њих сматрали за "доказане колаборационисте" и то без икаквих докумената којима би то поткрепио.Лукачевићев декрипт је сматран довољно битним да је послат Исмеју током конференције у Каиру - што си и сам навео. Не знам због чега мислиш да га Черчил није видео или барем обавештен о њему?
Што се тиче испитивања у притвору, поента је била да се садржи како не би стигао на време у Лондон. И у повратку су га задржали, нису му дали да понесе средства назад. Нису ни могли да га оптуже ни за шта друго да не би открили своје изворе.
Цитат:Што се тиче Ханса Ота (др. Баукса) два абверова декрипта која помиње Крипс говоре о његовим преговорима са локалним комунистима само о прекиду ватре крајем марта и почетком априла на простору које нема везе са главним дешавањима на високом нивоу од 20 и кусур дана раније. Наравно да нема везе са Мартовским преговорима који су укључивали и давање у изглед заједничке борбе против четника па чак и против савезника ако се искрцају. Наравно да то ни Крипс не тврди чим је рекао : много година после рата сазнало се да су и партизани преговарали са Немцима, прво ради размене заробљеника и ради признавања партизанима статуса зараћене стране, али и због могућности заједничких операција ..
Шико, наравно да је то и даље део Мартовских преговора. Ђилас се вратио из Загреба крајем марта, а све до половине априла трају размене заробљеника.
Тако да не разумем твоје инсистирање да те поруке нису део Мартовских преговора. Јесу.
1. Није слат нити је намењен Черчилу. Исмеј је био Черчилов повереник за размену информација са војним секцијама а потом од лета 1943 са представником Форин Офиса, Питером Локслијем.
Тај документ, као и многи други пре и потом је био за ФО, многи се сада налазе у Черчиловом фонду.
Знам да га Черчил није видео минимум до јануара 1944, имам документ о томе

2. Крипс не помиње да тај декрипт има икакве везе са главним догађајима и преговорима на високом нивоу од почетка марта. Иначе, ти декрипти само говоре о локалном прекиду ватре на подручју Шеховићи - Фоча, што опет ни просторно нема везе са локацијом партизанске главнине и врх Штаба у време док су ови једни друге тапшали по леђима у Г.Вакуфу и Загребу и другде, а богме ни у време слања те депеше.
Иначе, одакле се вратио Ђилас крајем марта?