25-02-2024, 02:38 PM
(25-02-2024, 01:09 PM)Бенито Пише:(25-02-2024, 12:39 PM)Мића Адмирал Пише:Нисам хтео да одговорим пре Тебе.(10-02-2024, 12:32 PM)Милослав Самарџић Пише: Адмирале, да ли је будући фудбалски тренер, Љубиша Броћић, био у Штабу 501?
Не верујем, пре бих рекао да је био око Недићевог апарата. Чуло би се до сада да јесте. Ипак је он био на великом гласу као фудбалер с.к. Југославије, пре рата. Уосталом он је био Драгачевац, па нека Милутин то реши.
Немам податке да је био везан у ЈВ, иако сам тражио. Мислим да се дружио са свима, а да није припадао нигде. Био је велика фудбалска звезда за то доба и верујем да је то главни разлог његовог понашања.
И до данашњег дана је једини српски фудбалер у историји који је играо за репрезентацију и на месту голмана и као играч у пољу. Мислим да још само на Острву постоји сличан случај.
Први је селектор репрезентације Југославије у фудбалу, после рата. На првој турнеји те репрезентације нове државе, а која се одигравала у Јужној Америци, Љубиша Броћић се сусрео са "земљацима" у бару једног хотела у Буенос Аиресу.
Нисам успео да сазнам имена те четворице људи, али је извесно да су међу њима били и бивши четници и бивши недићевци, а могуће и љотићевци. Због тог сусрета га је пријавио припадник удбе, који је путовао са репрезентацијом. Он је, по повратку у земљу, на пропитивању код удбе, одмах признао тај сусрет и није хтео да га се одрекне. Да не би правили скандал, а за то се у то доба ишло на тешку робију, пронашли су соломонско решење да добије пасош и исели се из Југославије. Претпостављам да га је неко заштитио.
Доцније је у иностранству направио велику тренерску каријеру. Био је идол Миљану Миљанићу.
Мислио сам раније да уопште више није долазио у Југославију, али изгледа да је једном био, негде 1960-их.
Углавном, жао ми је што нисам сазнао имена те четворице из Буенос Аиреса, јер би то доста разјаснили са ким је био близак за време рата.
Али, углавном, мислим да је био велики заљубљеник у фудбал, и да је њега слабо шта интересовало ван фудбала.
ПС до данас једини фудбалски репрезентативац из Драгачева у историји нашег фудбала.
Можда један једриличар и спортиста из нашег краја,тад је био ту негде.Проверићу.