29-04-2024, 11:46 PM
(29-04-2024, 08:37 PM)ватхра Пише: Шико,
не знам како си на основу овога дошао до закључка да је Софија само једном бомбардована са политичким циљем?
Прилично сам сигуран да је било више оваквих дејстава. Поготово у марту.
И друго, какве то везе има са бомбардовањима Србије?
Покушаваш да кажеш да су Србију бомбардовали политички?
Једном са искључиво политичким циљем. Можда је било још који пут али за овај један нема сумње.
Не покушавам да кажем, ја тврдим да су нека дејства по циљевима у Србији била политичка.
Циљеви су да се директно потпомогне продирање партизана у Србију и да се демонстрира српском народу да партизани сада имају потпуну подршку Савезника, што је требало да их наведе да им приђу или макар да им не пружају отпор. Такве врсте бомбардовања, чак и стратешка препоручивао је JIC уз здушну подршку Черчила још почетком 1944.
Срби из Србије су посматрани као суштински непријатељски Титу (Хадсонов финални извештај из априла 1944) и постепено гурнути у позицију да су на страни Осовине ( тј Недићевог режима).
У једном случају бомбардовање је пратило избацивање пропагандних летака који су говорили управо то - и да се морају придружити Титу.
Исти образац примењен приликом бомбардовања Софије.
Меклин је захтевао да се отворено демонстрира сила и да се обимне залихе у Србији спуштају на граничне територије, да народ види ту материјалну подршку.