22-07-2024, 01:38 PM
(22-07-2024, 10:41 AM)Mitic Пише: Зашто Исус хода по води?
Када се диже олуја док су ученици на Галилејском мору, Исус је одлучио да их дочека тачно тамо где су: „И виде их где се муче веслајући: јер им беше противан ветар. И око четврте страже ноћне дође к њима идући по мору; и хтеде да их мимоиђе.“ (Марко 6:48). На први поглед није јасно зашто Исус осећа потребу да пређе олујне воде. Недуго пре ове ноћи, Исус је смирио побеснело море само једном речју (видети Марко 4:35-41) — зашто не поновити исто? У овом случају, Јеванђеље истиче Исусов избор да хода по таласима као намерно сећање на оно што је Бог учинио приликом стварања.
Марково јеванђеље каже да је Исус „отишао (ἔρχομαι; ἔρχεται) к њима, ходајући по мору (περιπατων επι της θαλασσης; peripaton epi tes thlāssa)(6:48). Сваки од истакнутих грчких израза такође се појављује када Бог испитује Јова шта он зна о космосу. Господ алудира на божанску активност при стварању, питајући: „Јеси ли долазио (ηλθες... επι) до дубина морских (θαλασσης; таласе) или јеси ли ходио (περιεπατησας) по дну пропасти? (Јов 38:16 ЛКСКС). Ранија прича у Јову потврђује да је Бог прешао океане пре него што су људи створени, рекавши за Бога: „Он разапиње небо сам и гази по валима морским“ (Јов 9:8).
Сваки опис Исусовог живота у јеванђељима има теолошко значење које је повезано са причом о Богу и људима приказаним у Израиљевом Светом писму. Исус одлучује да хода по води јер је то Бог учинио приликом стварања света. Ученици, наравно, не успостављају везу – напротив, уплашени су јер мисле да су видели духа (Марко 6:49). Међутим, упућени читалац Библије може знати шта су ученици пропустили у том тренутку; наиме, да је Господ дао власт над стварањем Исусу, Сину Божијем.
https://weekly.israelbiblecenter.com/why...k-on-water
Да не делује јеретички...Немам проблем са вером нимало, имам проблем са људима који проповедају ту веру на погрешан начин. Као што сма већ написао ово је догматски приступ...Симболички је друга ствар. Поставио си питање и текст из јеванђеља. Сада постављам питање да ли је могуће ходати по води и таласима? Да ли је могуће пртетворити воду у вино?
Па наравно да није могуће, али када све то ставиш у призму симболике и схватања шире слике онда добијамо одговор. Значи мораш применити и езотеријски приступ. Езотерија није секта него слободна воља човечија.Шта је сврха и основа живота?
Наравно Бог и љубав.
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић