Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

НЕМАЧКА ОВАВЕШТАЈНА СЛУЖБА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Операција Валкира је била завера из 1944. године за убиство Хитлера бомбом скривеном у актовци.

Агенткиња Рита Винсор и пребег Ото Џон састали су се ноћу у мрачним улицама Лисабона како би испланирали напад.

Покушај је био неуспешан.

Ево шта се догодило:

Нове информације у декласификованим фајловима бацају ново светло на једну посебну сложену операцију МИ6 из Лисабона, у коју су умешани Рита Винсор, пребег Ото Џон (агент МИ6) и завера за атентат на Хитлера у јулу 1944. године.

Ото Џон, адвокат који је радио за немачку авио-компанију Луфтханза, искористио је свој положај да лети у Лисабон и друга места, како би се састао са својим британским помоћницима Ритом Винсор и Грејамом Мејнготом, без икакве сумње.

Под шифрованим именом Виски, Ото Џон се већ дванаест пута састао са њима у две године које су претходиле операцији Валкира.

Верује се да је деловао као посредник између немачког шефа отпора, пуковника Георга Хансена, и МИ6.

Једне ноћи током 1944. године, у мирној споредној улици Лисабона, Рита Винсор, као помоћница немачким пребезима, покупила је Ота Џона и возила га по мрачним, слабо осветљеним улицама португалске престонице.

Објаснио јој је о планираном атентату на Хитлера за јул 1944. године.

Винсор је од њега чула како све већи број истакнутих антинациста у Немачкој планира Операцију Валкира, план атентата који треба да се спроведе док се Хитлер састаје у Вучјој јазбини, свом штабу на Источном фронту, близу Герлица (сада у Пољској).

Главни планер био је гроф Клаус фон Штауфенберг, који би по Хитлеровој смрти основао нову владу.

Са генералом Лудвигом Беком као новим вођом Немачке и фелдмаршалом Ервином Вицлебеном као шефом немачких оружаних снага, тражили би мировно решење са савезницима.

Рита Винсор је одмах пренела ову обавештајну информацију Клоду Дансију (помоћнику шефа Тајне обавештајне службе познате као ACSS, и још познатије као MI6).

Извор: Др Хелен Фрај

https://x.com/DrHelenFry/status/1918193010099081376
Одговори

Поруке У Овој Теми

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним