11-06-2025, 11:46 AM
(11-06-2025, 10:50 AM)ZdravkoR Пише:(11-06-2025, 10:00 AM)Бесеровић Пише: Значи ако потомак особе са слике нема уговор писмени о правном наследству на фотографије,не може да буде власник или аутор иако има код себе оригинал фотографију?Тако некако.
Ауторска права се наслеђују (чл. 59), значи треба му или тестамент, или судска пресуда да је констатовано да је наследио нека ауторска права и наследник би такође могао да тражи одштету.
Значи на пример ако су на фотографији Никола Калабић, Брка и Черчил или Драшко, по овом Закону нико од њих, нити њихови потомци нису власници ауторског дела. Они можда имају фотографију као свој примерак, и она се налази можда у породичном албуму, па је неко од њих вама то уступио, поклонио или дао да умножите, али они нису власници ауторског дела, они вам не могу дати право на објаву.
Дакле на пример наследници Драшка, Калабића, Брке или Черчила из горњег примера, немају право да их јавно објаве на сајту, медијима итд.. (без обзира што је њихов, прадеда или отац на фотографији), нити ви ту фотографију можете објавити без обзира што су вам они дали ту фотографију у најбољој намери (њих наводим само као пример), већ искључиво аутор те фотографије има та права, без његове дозволе испада да ако се појави неко лице које по неком основу има ауторска права (аутор му их пренео уговором) тај би могао од вас да тражи накнаду штете.
Посебан је проблем код непознатих аутора, за Ацу Симића сви знамо, знамо и како је потписивао фотографије, како је чувао негативе, али проблем су непознати аутори, можда ви и имате најбољу намеру да га потпишете, а немате појма ко је, и онда се појави неко ко би морао да доказује да је он заиста аутор или да има права (ако у томе успе, ако успе да докаже да је он аутор, онда сте исто у проблему).
За Фрушкаћ, колико се сећам и колико ми је познато они су само поделили фотографију коју је неко други поставио и то на онај стори на Инстаграму, што сам нестане после 24 часа.
Да ли је неко покренуо иницијативу за усклађивање овог закона са остатком света?
У свету је:
- пре тужбе шаље се упозорење да се слика скине у року од осам дана.
- ако оде на суд, исплаћује се према користи стеченој објављивањем. Кад нема користи, нема одштете.
Овај закон у Србији јединствен је у свету. Омогућава богаћење преко закона, што је само по себи незаконито.
Иначе причао сам лично са аутором закона, али...