03-01-2026, 08:03 PM
Док неки овде пумпају,наша браћа се боре за веру и своју државу,често не знајући за свој живот,и постају новомученици руски у Украјини...Један од тих примера је Митрополит Арсеније,кога су разапели по судовима,где је Зеленски ко Понтије Пилат...држе га у затвору,низашта....Ово је пример мучеништва,за све православне...Преносим у целости цитат....
Цитат:Већ више од годину и по дана украјинске власти држе у притвору митрополита Арсенија, игумана Светогорске лавре, једне од највећих православних светиња у Украјини. Режим Володимира Зеленског и Служба безбедности Украјине (СБУ) терете га за „велеиздају“ и „оправдавање руске агресије“, док верници Украјинске православне цркве тврде да је реч о прогону вере.Тешко болесни архијереј доведен је у судницу на завршно рочиште, где је, према сведочењима присутних, одбио понуђену размену заробљеника и нагодбу са властима.
„Дошли су код мене и рекли: ‘Потпишите споразум и разменићемо вас.’ Ја то не желим. Желим да будем овде. Моје стадо је овде. Моја браћа, моје сестре, моја духовна деца су овде. Овде су и моји момци из Оружаних снага Украјине, који ме се никада нису одрекли, и ја их се никада нећу одрећи, јер су моји“, поручио је митрополит.
Арсеније је подсетио да је у Украјину дошао 1992. године, где је рукоположен и служио читав свој живот.
„Људи којима сам потребан су овде, у Украјини. Без обзира шта ми нуде, без обзира које споразуме ми предлажу, ја остајем овде. Живио сам и настављам да живим због народа Украјине, због којег желим да служим овде. Не желим нигде да бежим“, рекао је митрополит Арсеније, завршавајући свој говор речима:
„Не мислите да смо поражени. Ми смо остали са Богом и са нашом чистом савешћу.“
Случај митрополита Арсенија изазвао је снажне реакције у православном свету. Из више помесних цркава стигли су позиви украјинским властима да прекину са прогоном духовника и да се поштовање верских слобода врати у правни оквир.
Светогорска лавра, под његовим духовним руковођењем, била је једно од највећих средишта монашког живота у Украјини све до почетка државне репресије према Украјинској православној цркви.