05-03-2026, 01:17 PM
(05-03-2026, 12:59 PM)Коле Којот Пише: Од страха да се не обнови Аустроугарска, краљ и влада су прихватили да се направи Југославија, која када се мало загребе испод, доста личила на неку врсту Аустроугарске. Мултиетничка држава, са више религија, исто си имао народе који су хтели своју аутономију/државу или барем да се прикључе својој матици. Једина разлика је у владару и његовој националности.
Зашто је постојала фобија од Италијана, зар они нису били савезници? Ако је имало италијанског народа у Далмацији, те делове територије је требало дати Италији. Зарад мира у кући. Тако и са осталим суседима.
Што се тиче Хрвата и Словенаца, они би свакако у догледно време добили неку своју државу. На крају су је и добили крваво, нарочито ови први. Овако да им се раније дала држава, дипломатски, мање би било жртава. Јер би у том случају, Срби би на њих гледали као на други народ, у случају рата, лакше би их гледали као непријатеље. Овако, живећи са њима у истој држави, теже је било схватити, да неко ко ти је до јуче био комшија, да те данас убија и одводи у логор.
А све те ствари могли су и краљ и влада да предвиде, јер управо неки припадници тих народа су и чинили злочине током Великог рата.
Али очигледно или су слушали шта им други кажу и спроводили, или су били гладни моћи, па су хтели да буду власт и онима који их нису желели.
Ево, сад могао бих ја мало да нагађам, чисто онако из дебате: Да је Краљ Александар прихватио да се направи нека хрватска држава 1918, онда сам убеђен да би га данашњи Твитераши критиковали због чега је Хрватима дао државу, а они су убијали Србе током Великог рата.
Имали смо ми вишенационалну државу у средњем веку, а то је Душаново Царство у коме су живели Срби, Грци, Арбанаси и Бугари (Срби су раније ратовали са Грцима и Бугарима).
А убеђен сам да цар Душан није никога питао кад је стварао државу, а није био ни гладан моћи.
Јесте разлика временски скоро 600 година између две наше државе, а можда је неки државни историчар могао да повлачи овакве паралеле под условом ако је писан рад на ову тему.