15-04-2026, 10:33 PM
(15-04-2026, 10:19 PM)Monarhist Пише:(15-04-2026, 10:12 PM)Филип Ђукић Пише:Да, али они нису били активни или резервни официри, него их је народ "именовао". Или евентуално Пећанац.(15-04-2026, 06:13 PM)Monarhist Пише: То је у начелу тачно. За мене је устанак био подједнак са обе стране Дрине, а та народна "боја" устанка коју спомињеш је пре резултат недостатка официрског кадра у западним крајевима.
Мада је тога било и у Србији, шта су Ђуровић, Ђекић, Јаворац и др. ако не војводе из народа.
Све четничке војводе од 1904. су народне војводе. Војне војводе су нешто друго.
Рачић, Остојић, Баћовић итд. су били официри и њих је на законит начин, на предлог министра војног ђенерала Михаиловића, војвода Трифуновић Бирчанин званично наградио тим звањем. Ту је војводски чин био у другом плану.
Извињавам се ако нисам добро схватио, али мислим да, бар у ДСР, није постојао нико ко се колоквијално називао војводом. Војвода Пећанац је бројна звања народних четничких војвода доделио на Видовдан 1941. када је још био у дубокој илегали. За војводу Бирчанина не знам, али зато сам питао за разјашњење сукоба између Удружења Четника и Народне Одбране који је избио пре ДСР. Тада је формирано Друштво Четника на челу са Милосавом Јелићем.