30-06-2026, 08:27 AM
(30-06-2026, 12:52 AM)Милослав Самарџић Пише:(29-06-2026, 08:29 PM)Николај Пише: У питању је сасвим друга јединица. Реч је о припадницима Самосталног добровољачког одреда Жагубица под командом капетана Богдана Дакића. Ова јединица основана је почетком 1942. у селу Брезница крај Пожаревца, а у њен састав ушло је људство које се добровољно јавило за одлазак у Босну. Борци ове јединице већином су били пореклом из Лике, Кордуна и Босанске крајине, а по избијању рата су се затекли на подручју Србије, те се због тога неформално називао и Личко-кордунашки одред. Одред je устројен као дeо оружаних снага Милана Недића. Двојица официра ове јединице, потпоручници Миодраг Ристић и Боривој Мирић били су припадници српске жандармерије и према наређењу Команде жандармерије премештени су 3. јануара 1942. у састав одреда, који је бројио 84 официра и војника. Одред је 22. фебруара возом пребачен од Пожаревца преко Београда до Обреновца, а следећег дана камионима су превезени у Шабац и затим у Ковиљачу. Отуда су 27. фебруара пешице кренули за Љубовију где су истог дана прешли у Босну, те су 2. марта распоређени у околину Хан Пијеска. Већ након два дана код Крама имали су борбу против усташа који су претрпели губитке од двојице погинулих и четворице рањених, док се као губици одреда наводе 3 погинула официра и неколико војника, међу њима и потпоручник Боривој Мирић, те седморица заробљених.
"Предраг" који је написао ово писмо је капетан Предраг Марковић, који је дошао у Босну на челу тог одреда и убрзо дезертирао партизанима (погинуо је 1943. као њихов командант), а прималац писма "Богдан" је капетан Богдан Дакић, чији заменик је Марковић био.
А 2. марта источнобосански четници под командом капетана Боривоја Митрановића су имали борбу са усташама код Жљебова, где су према усташком извору четници имали 62 погинула и непознат број рањених док су они имали 7 мртвих и 24 рањена. Ја сам у ствари пермутовао ову борбу са оном у којој је погинуо Мирић. Али и даље мислим да је ово преувеличан број страдалих четника.
Свака част!
Да ли овакве податке можеш да нађеш за Дринску групу потп. Матића?
Ништа више од онога што има у "Генерал Дража и општа историја".
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године