12-09-2014, 08:22 AM
(07-09-2014, 09:06 PM)мунгос Пише: Није у питању никаква подјела, бар не са моје стране. Него користим називе онакве какви су историјски били. Сви четници су били српски и сви четници у 99.9% су били Срби.
Иако се потура прича о "југословенским четницима". Такво нешто је бесмислица, глупост.
Slabo stojim sa matematikom, ali da li su četnici baš zaista bili 99,9% Srbi? Koliko sam shvatio dva naroda koja su u najvećem procentu ostali lojalni ustavnom poretku Kraljevine Jugoslavije su Srbi i Slovenci. Koliko je bilo Slovenaca u četnicima? Koliko je bilo simpatizera četnika među Slovencima? Koliko je bilo Muslimana (u verskom smislu) u četnicima? Naravno da u četnicima nisu bili vojvođanski Nemci i Mađari, ili kosovski Albanci, ali bili su Vlasi i Cincari, na primer. Koliko je njih bilo u četnicima?
Smatram da je velika greška stavljati znak jednakosti između četnika II svetskog rata i srpskog nacionalizma. To je revizija istorije, kako od strane komunista, tako i od strane srpskih neprijatelja iz ratova iz devedesetih godina.
Umalo da zaboravim. Potpuno je pogrešno nasesti na igru u kojoj se četnici poistovećuju sa bilo kojom nacijom. A evo, naseo sam i ja. Četnici su branili ustavni poredak Kraljevine Jugoslavije. Ustavni poredak koji je kao i u svakoj normalnoj državi garantovao višepartijski sistem i svetinju privatne imovine. Četnike su podržale sve relevantne partije u Jugoslaviji. Sve osim dve totalitarne partije - ZBOR i KPJ. I nije ih podržala Hrvatska seljačka stranka.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!