27-09-2014, 06:25 AM
Prestolonaslednik i Princeza domaćini koncerta Kraljevskih gudača Svetog Đorđa u Kraljevskom Dvoru
Beograd, 26. septembar 2014. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina bili su domaćini koncerta poznatog kamernog orkestra „Kraljevski gudači Svetog Đorđa“ koji radi pod pokroviteljstvom Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa Filipa, sa koncert majstorom i solistom Sretenom Krstićem, održanog večeras u Kraljevskom Dvoru.
NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II poželeo je gostima dobrodošlicu i istakao: „Veoma mi je drago što je naš dom ponovo mesto okupljanja povodom jednog izuzetnog kulturnog događaja. Dvorski kompleks je spomenik kulture od izuzetnog značaja. On ima veoma važnu ulogu u promociji srpske kulture, istorije i tradicije. Nadam se da će ovakvi lepi događaji postati tradicija, koja će na najbolji i najlepši način predstavljati srpsku kulturu, i Srbiju.“
Nj.K.V Princ Filip je u svom pozdravnom pismu poručio: „Već punih šesnaest godina imam čast da sam pokrovitelj Kraljevskih gudača Svetog Đorđa. Tokom tog vremena oni su imali čitav niz koncerata na muzičkim događajima u zemlji i inostranstvu i sa velikim zadovoljstvom i ponosom pratim njihove uspehe. Uveren sam da će i ovo biti jedno izuzetno umetničko veče. Kao i uvek, i ovom prilikom, Kraljevski gudači Svetog Đorđa i njihov vanredni koncert-majstor maestro Krstić, imaju moju punu podršku.“
Na koncertu su izvedene kompozicije A. Korelija, J.S. Baha, V. A Mocarta, F. Šuberta, J. Sibeliusa i A. Dvoržaka.
Koncertu je pored Kraljevskog para prisustvovao i veliki broj predstavnika kulturnog i javnog života, diplomatskog kora i drugih uvaženih zvanica.