29-09-2014, 12:21 AM
(28-09-2014, 09:17 PM)ватхра Пише:Нема. Ево прегледао сам неколико стотина депеша из 1944. године. Само на једном месту на крају пише ''То поручује Чича'', а на другом ''Поздрав генерал Трифуновић''. Дакле, нема никаквих ознака на крају, што је и логично, јер се по шифри станице знало ко пише.(28-09-2014, 09:07 PM)Милослав Самарџић Пише: Нешто озбиљно шкрипи у овој анализи, не подудара се са четничким, комунистичким, немачким и др. изворима са терена. Надам се да ћемо једном заиста видети те оригиналне депеше које су Немци дешифровали. Имам те четничке депеше и по датумима и по бројевима, па бих упоредио. Нпр. у овом чланку пише да су депеше често потписиване са ''генерал Дража Михаиловић''. А нису, по сећању бих рекао да можда баш ни једна није тако потписана.Са којим изворим шкрипи? Ово су немачки извештаји. Наведено је стручно шта су радили, нема ту интерпретација. И текст код Кристоса је рађен на основу тих извештаја, као и на основу послератног испитивања немачких декриптера.
Ако у немачком извештају видимо да су они знали да су четници користили дуплу транспозицију, шифру добијали из штампаних литерарних радова, користили адитиве за 4-цифрене шифре - све оно што сте и ви навели у упутству за коришћење шифри, онда не разумем шта се не поклапа?
Сумњам да постоје оригиналне депеше, такве ствари се због поверљивости не чувају у формату у ком су добијене.
Што се тиче Михаиловићевог потписа, имате ли скен неке депеше како је послата са потписом? Може и текст, ако је лакше, довољна је и кратка, али да има потпис.
Шкрипи цела прича, просто догађаји су се другачије одвијали.
А сумњиво ми је што баш нема ни једне цитиране депеше (од тих наводно ухваћених).