29-09-2013, 09:06 PM
Цитат:А тих 2 000 је направило 30 000, од Црне Горе, до Лике и Кордуна.
И спасени су више пута од дефинитивног уништења из истог разлога као и у Србији. У оној атмосфери, никоме није стало да се настави међусрпски покољ. А партизанско-четнички рат је до последње фазе рата то био. Комунисти хрвати и остали "маџари" су били далеко у позадини, гурали су озлојеђене и напаћене Србе.
Цитат:Свака част Бајту. Али не иде се са вилама на тенк, ма шта ко причао.
Па сад, коме је до главе по сваку цену не иде, коме је до достојанства и принципа он креће.. Да су Срби одабрали да бране гузицу по сваку цену остали би у пакту са Хитлером. Такви избори повлаче границу између човека и "оног у шта се и не гази".
Цитат:Већински кадар СДС чинили легализовани четници и симпатизери Драже, а Недић за то није знао, или није могао да зна?Мислим да је знао али да није имао начина да то промени.
Цитат:Апсурдно, брате. Исто као што је апсурдно све добро што је четницима дошло од стране СДС, као што су оружје и муниција, "покривање" под плаштом легализације, отворено избегавање оружаног конфликта (рекох, Самарџић бележи само један), нецинкарење, прикривање правих извршилаца диверзија приписивати "појединцима", а све негативно што је дошло од СДС приписивати Недићу.
Апсурдно.
Зар ти није довољан пример из Битке за Африку, када су четници извршили гомилу диверзија, да ни у једном извештају владиних органа и СДС нису поменути четници као извршиоци? Иако су у тој и следећој години Немци све своје акције у Србији повели против четника, и само против четника? И Недић, и они око њега, за које кажеш да су били "најгори", читају те извештаје, за које виде да су лажни, и шта раде? Шаљу те људе који су писали у логоре? Предузимају акцију контроле СДС? Нешто нисам приметио...
Сва та прикривања долазе од Срба који су штитили Србе. То је најмање у заслузи Недића и његовог окружења. Он је видео како ствари иду и то прихватио у немогућности да то промени. Рекао сам ти већ, ја не сумњам да су га изгубљени српски животи погађали, он није био фанатик као Љотић. Нашао се у небраном грожђу између Немаца који му нису веровали и српског народа код кога је изгубио свако зрнце поштовања.
Пошто је схватио да је надмашен, почео је да одустаје - јер би опет само страдали Срби, који би њему ишли на душу. Исто тако не сумњам да је имао начина да уништи Михаиловићев утицај - урадио би то без размишљања. Према томе, није имао начина да спречи то што се догађало, а пошто није лудак као Љотић да пристане на бесконачно уништавање Срба у немачко-четничком сукобу, једноставно је пустио да иду ствари својим током. Ако му је заслуга то што је могао да посредује у смрти још неколико хиљада људи а одбио да у томе учествује, нека ти буде.
Цитат:У ситуацији кад немаш ништа, боље и једно, него ниједно. А и тих 9 које је добио да изврши, могао је да бира на који начин ће извршити.
Кроз 10 година такве политике Срба не би било и кад се подвуче црта, какав би допринос његов био у очувању српских живота?
Цитат:И тих 90% би замерили Дражи што се обрачунао са терористичким бандама?
То је условило да Недићу окрену леђа док су уз Дражу били до самог краја.
Питање убиства невиних људи да би се евентуално отклонио узрок страдања већег броја невиних људи доводи часне људе у огромну моралну дилему. Не знам како сматрати одговоним оне који то одбију и за шта сматрати оне који би на то пристали?
Цитат:У случају када немам информација, склон сам да поверујем да су то урадили они који су доносили 99% одлука у окупираној Србији, него они који су доносили 1%.Али, то ти не смета да оне који готово нису смели ни да прдну без одобрења Немаца сматраш хуманистима и спасиоцима срптва?
Цитат:Па не бих се баш сложио... кад је Дража наредио да се нападне Лозница?Делегирао је Миситу који је имао овлашћења да делује у складу са ситуацијом.