20-12-2014, 11:19 PM
(20-12-2014, 03:07 PM)Chicot Пише:(19-12-2014, 11:40 AM)ватхра Пише: Ево га један пример америчке пропаганде, упутство за бекство које је прослеђивано авијатичарима. Има све о сечењу ушију и страшним четницима.(19-12-2014, 03:17 PM)ватхра Пише: Документ је из октобра 1943.
Не, ово је одличан пример како ти у ствари разумеш материју. Просто си ме довео у дилему да ли ме зајебаваш и банализујеш тему или си толико ограничен да мислиш да можеш ово да ми подметнеш?
Још сам наглашаваш без блама да је документ из октобра 1943
Ево сад сам погледао упутство за јул 1944.
Опет наводе да има четника који сарађују са Немцима, да код партизана има далеко више савезничких мисија него код четника, и да је зато боље да иду код њих. А онда наводи да је боље да не траже ни партизане нити четнике, него да траже да их воде код савезничке мисије.
Нигде не спомињу да они муче, убијају, предају авијатичаре Немцима. Нигде.
Што се тиче Фотића, имам документ везан за њега.
Он је послао директно писмо породици авијатичара који је био код четника. Пошто је то требало је да иде званичним каналима, замољен је да се уздржи од таквих активности.
За случаје борби и страдања четника или партизана током евакуације авијатичара, већ сам ти рекао - постави који је био случај код четника (тврдиш да их има и да знаш који су), а ја ћу ти поставити случај код партизана.
(20-12-2014, 03:50 PM)гињица Пише: ВАТхРА да ли си наишао на неки податак о ликвидацији савезничких пилота који су били спасени од стране партизана и од њих ликвидирани ...
Сви случајеви наводних ликвидација авијатичара и од партизана и од четника које сам могао да проверим су се показали као нетачни.
Један део је просто измишљен, а у другим случајевима се ради о авијатичарима који су били рањени у авиону и подлегли повредама на земљи.
Оно што је Самарџић постављао потражи на старом форуму.
У документима Земаљске комисије за ратне злочине је наведено неколико случајева где су сељаци сведочили да су четници наводно убили авијатичаре. Они су вероватно сви проверени са американцима и одбачени, док за случај О Конела су Американци јавили да се он и даље води као нестао. Он се нашао на суду - и накнадно је утврђено да је жив. Из тога се види да тужилаштво јесте скупљало податке како треба и проверавало, али је потпуно нејасно зашто је случај изнесен на суђење Дражи Михаиловићу, кад ем није било доказа који би га повезали са њим, ем његове снаге јесу евакуисале већи број авијатичара.