30-12-2014, 12:03 AM
(28-12-2014, 01:31 AM)Милослав Самарџић Пише: Да, има у књизи, тј. италијанском извештају, о аустроугарским заробљеницима. Они су гоњени напред, испред, преко Албаније. Било их је 70.000, већина није преживела.Ја сматрам те критике око аустријских заробљеника у доброј мери неумесним и зато што сами српски војници нису били у ко зна бољем стању, и зато што су и други заробљеници у истом рату такође прошли лоше ситуације.
Иначе цели марш је лоше организован...
Сами италијански заробљеници у аустријским логорима су патили глад и доста њих су умрели.
По правилу из тог доба изгледа да тадашње власти су морале да преко Црвеног крста упуте храну за своје војнике у непријатељским логорима. После војне катастрофе код Кобарида/Капоретоа, када опкољени италијански војници масовно су се предали Аустријанцима, генералштаб италијанске војске је спречио да им дође храна, како би их казнио и осујетио друге масовне предаје.
Сами аустро-угарски заробљеници, за које теоретски је била толика брига, умрели су у некој доброј мери у једном логору негде у Апулији, чини ми се у Алтамури ако се добро сећам. То су били Чеси, Мађари, Хрвати можда и понеки Срби.
А у тим извештајима је била и помена о лошој импресији коју је створило код Албанаца лоше третирање аустријских војника са стране Срба. Та прича о људским правима тада код њих чини ми се превише...
Милослав Самарџић Пише:Да ли је тај италијански министар мислио да Србији не треба да се присаједине Скадар и ЦГ?Министар Барзилаи је тада тачно рекао:
„Ако јуначка Србија, чијој ефикасности на Јадрану никад смо се успротивили, излечи данас сваку своју девијацију од визије својег интереса пожртвовањем којим ће неибежно бити рестаурирана њена срећа, у вези малене краљевине Црне Горе, моћемо се питати ако једна легитимна сумњичавост није морала окарактерисати италијанску политику откад, уз наше несложење и отворену уживанцију Аустрије, она је трчала на окупацију Скадра. И ако би у последњи час тешке артиљерије, одузете нашој одбрани, дошле на врх Ловћена, са закашњењем од неколико дана Аустрија би радо била нашла обогаћеним остатке поражених“.
По питању Скадра нисам тачно схватио да ли Италијанима сметала окупација тог града као таква или то што су за то Срби искористили снагу коју су корисније могли негде другде, док за Црну Гору, како је краљ Никола италијанском краљу био таст, чини ми се да се Италија залагала за очување црногорског суверенитета.