12-02-2015, 12:55 PM
(10-02-2015, 04:42 PM)luka.luke 1 Пише: Да се надовежем на други дио наслова теме "четници спасили партизане".
Послије разбијања партизана на Сутјесци 1943, негдје на подручију Рогоја (превој између Трнова и Фоче) четници су заробили четири партизана, крајишника. Глади, изнемогли, изгубњени данима су врљали по шумама. Довели су их на Луке, Требевић (четничка база). Нису их ни затварали, ишли су заједно на казан са четницима. Кад су се опоравили пустили су их да иду куда хоће. Тројица су отишли паризанима, а један је остао у четницима. Извјесни Марић, не знам му име. Само знам да је био храбар и добар борац. Дуго се послије рата крио на Требевићко-Јахоринском платоу. Шта је било са њим не зна се (ја не знам). Један од оне тројице што су се вратили у партизане је био извесни Шпиран Јокић, вјећник ЗАВНОБиХ-а, партизански народни херој, други је био неки Козомара не сјећам се имена, као ни трећем. Занимаљиво је, када су мог дједа удбашке власти протјерале у Крајину '47, у Шипово, (без пресуде, отприлике као "као неподобног по околину"), тај га је Шпиран Јокић препознао. Био је на некој функцији и помагао је дједу тамо, отприлике у знак захвалности, јер су се четници према њима коректно односили.
одакле је тај Шпиран?Није из Мокрог или?
ЕВО БРАЋЕ ЈОШ СУ ЖИВИ ШТО РАДАВУ ВОДУ ПИЛИ!