27-02-2015, 08:46 PM
(27-02-2015, 08:39 PM)Николај Пише:Бранкино познавање историје Другог светског рата не треба коментарисати. Глупости које изговара по себи су довољне.(27-02-2015, 08:33 PM)Ратко Пише: Istoričarka Branka Prpa kaže za RSE da su ovaj sukob, koji se odvijao i ispred Palate pravde, i tekući proces bespotrebni, jer je istorija jasna i neumoljiva.
“Ako sud donese presudu da je Draža Mihailović nevin čovek i antifašista, a ja, kao istoričar, tvrdim da je Draža Mihailović kolaboracionista i fašista, šta ćemo onda. Da li to znači da će sud ili nekakva privatna osoba imati pravo da mene, kao istoričara, tuže zbog toga što ja u arbitraži u istoriji uzimam činjenice koje ja kao istoričar smatram relevantnim.”
Могу да се кладим да ова "историчарка" не зна ни основне ствари о Другом светском рату.
Уосталом, ако је могла да изјави да је Карађорђе злочинац, шта онда да "очекује" Дража.
Један од учесника поступка, саветник председника Србије Оливер Антић подсетио је да се поступак води већ осам година и да је његово одуговлачење потпуно бесмислено, јер је маса доказа потпуно непотребна.
– У овом поступку су најбитнија правна, а не чињенична питања. Битно је да ли је суђење Драгољубу Дражи Михаиловићу било по свим правним правилима цивилизованих држава или није. Кад се само каже да није било права на жалбу, да није видео писане доказе, већ само то је довољно да суд закључи да то није било у реду и да суђење мора да се поништи. Оволико одуговлачење поступка је повреда уставног и законског правила о разумном року суђења. Ово није кривични поступак, већ ванпарнични поступак и тужиоцу зато није место у овом поступку. Могло би да се деси да рехабилитација ипак буде на рочишту 3. априла, али то зависи од председника судског већа – подсећа Антић.
Јуче је требало завршити суђење, истиче Александар Недић, генерални секретар Српског либералног савета, једног од предлагача рехабилитације и програмског наследника СЛС-а, наводећи да сада очекује још најмање три рочишта, што се све неће завршити пре краја године. Правни заступник СЛС Зоран Живановић напомиње да је његово мишљење да постоји страх код оних који воде поступке, јер не смеју да донесу одлуке по својој савести плашећи се реакције која може да уследи.
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/I...ca.sr.html