24-03-2015, 10:10 PM
(24-03-2015, 06:49 PM)aco Пише: Да не заборавим, у тексту који је постави Јеремија, види се да свештеници који су остали праволавни нису нападали своју
Цркву, већ писали палом брату да се покаје. Ваљда ће Јеремија извући неку поуку из тога, мада сумњам.
Зашто сумња?
Јеремија није секташ па да се не пропитује пред самим собом о свом свакодневном греху.
Разговарао сам са многим свештеницима у време раскола, молио се и у њиховим црквама, и нисам осетио никакву разлику у литургији ако изузмем (не)помињање патријарха Германа. Значи, на мене нису могли ни тада, кад сам био млађи, утицати други јер сам имао своје мишљење.
Што се тиче новотарења... Мислим да нису наши светитељи попут Св. Николаја и Јустина били неписмени нити наивни. Наиме, неће бити да њих двојица нису могли сагледати то што Игњатије и други поборници учења Јована Зизилијуса виде. Мало је чудно да се баш сад, у време америчког стварања "новог човека и новог света" са једном "религијом", код нас се појављују тезе о "погрешном учењу", као и толковању канона, којих се, како тврди умировљени владика Атанасије, не морамо држати.
Ако би ишли том аналогијом, одступања од канона и светоотачког учења, онда се комотно можемо вратити Перуну и времену пре но што смо се крстили.