08-04-2015, 02:21 AM
(08-04-2015, 01:13 AM)Милослав Самарџић Пише: Хм, зар ти се не чини да све то изгледа конфузно?Наравно да је конфузно, Британци су се толико упетљали у разне комбинације да нису могли да се размрсе. Али оно што сам навео је у основи оно како су они гледали на ствари. И наравно, објаснио сам зашто су та њихова петљања морала да доживе потпуни фијаско. А прича је много компликованија од простог - продали нас Стаљину.
У вези уједињења, Слободан Јовановић пише да су Британци били наивни као француске собарице, тј. да им је то од почетка била цака, пошто су проблем постављали тако да је само Дража крив ако до уједињења не дође. Тј. то им је служило само за притисак на Дражу, а о уједињењу нису имали илузија, као уосталом и у Грчкој. Уопште кад читаш Слободана Јовановића стичеш утисак да су сви од почетка знали ко су комунисти и шта желе. Наивно је рећи да није тако.
Што се тиче политике уједињења,не знам колико је то била баш цака. У Грчкој је то у једној мери успело. Код нас су покренули ту политику готово одмах по избијању грађанског рата, а та идеја је тада била и логична и потпуно им је одговарала. Тада је то одговарало и Дражи, наравно, у смислу да му приђу обични партизани, сељаци, без комуниста. Временом, како су се догађаји развијали то им је све више постајао баласт, али званична политика и обавезе, нарочито пошто је вођена у договору са Совјетима, није могло да се промени тек тако. Наравно да су све сваљивали на Дражу, јасно ко дан. Империјална логика, ништа ново.
Наравно да су британци били свесни тога шта је комунизам, али у основи то знање је било теоријско. Нису знали, нити су могли да знају, све његове манифестације у пракси, на подручјима под окупацијом где уједно бесни троструки грађански рат. Како су могли то да знају, на основу ког искуства? Не треба занемарити ни да су они разликовали руски бољшевизам и комунизам (као блажу варијанту). А више су страховали од ширења руског утицаја, него од ширења комунизма као таквог. И наравно, у нашем случају врло нетачна нагађања о томе колико су комунисти заступљени у партизанима, колики утицај имају, колико су екстремни.. што је било кључно.
(08-04-2015, 01:13 AM)Милослав Самарџић Пише: Шта није у реду код браће Кнежевић? Зар није Черчил из Вашингтона отишао у Каиро и зар није баш тада, крајем маја, Дикинова мисија отишла код партизана?Не у Каиро, отишао је у Алжир. Колико ја знам, уопште није говорио са Ајзенхауером о Дражи и комунистима. Када је стигао тамо Гленконеров телеграм је већ био послат, а Дикин се спустио у Југославију. Тако да, ако је отишао са том намером, закаснио је, мада не видим неки разлог да је морао да превали толики пут само да би уредио те две ствари.