03-11-2013, 02:49 AM
(02-11-2013, 09:48 PM)ватхра Пише: Шико, Самарџићу,
више пута сам вас питао који су ваши извори да је планирано искрцавање и напредовање преко Балкана.
Покажите ми тај план који каже да се искрацавају у Солуну, напредују преко Ниша, Београда и на даље. Или да се искрцају код Мостара и напредују преко Сарајева ка Београду и даље.
Ако ћете даље да ме убеђујете да то што пише у ствари не пише, немојте да губите своје и моје време.
Jа сам већ на старом форуму указао на план из Казабланке који је подразумевао напредовање преко Тракије и Солуна ка унутрашњости Балкана. Тај план се заснивао на увлачењу Турске у рат, с обзиром да је капитулација Италије још била далеко. Касније је модификован у складу са општим војним приликама и прилагођаван америчком негативном ставу према акцијама на Балкану. У сваком случају, балкан у британским плановима фигурира до децембра 44.
Него да ли смо разјаснили следећа питања:
- Изјава Алан Брука о немогућности напредовања кроз Балкан је непостојећа, тј грубо истргнута из контекста.
-Британцима је ускраћено 7 дивизија намењених балканским операцијама, о чему је Брук говорио са Рузвелтом, а не са Черчилом.
- "Медитеранске операције" - по виђењу Британаца- не подразумевају Сардинију, Корзику и јужну Француску (као целина мини фронта зап. медитерана) већ Италију и Балкан као јединствено војиште.