14-05-2015, 12:57 PM
(14-05-2015, 12:44 PM)Павле Пише: Значи пресуда нема никакве везе са његовим поступцима у току рата?
И ја сам прво тако мислио али ме ова СЛИКА коју је Вукашин поставио збунила.
У суштини, сваки комуниста ће сада да каже "Добро, нису му судили поштено али то не мења чињеницу да је сарађивао са окупатором"?
Да ли је он извршио издају земље или неки ратни злочин, то може да се утврди само у законито спроведеном поступку, који су комунисти пропустили да спроведу, а који не може да се понови јер је човек мртав.
Појединци могу да и даље тврде, и тврдиће, да је он био ово или оно, али то ће бити само њихов приватни, лични став који не обавезује никог. Најзначајнија последица те рехабилитације је управо у томе што званично за ову државу он није ни издајник ни злочинац, наш правни поредак га не означава као таквог, више нема могућности да се било ко позове на државу и њене одлуке када је Дражино деловање у рату, у питању.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године